1. Anasayfa
  2. Bilgi

Bin yıllık gelenek, Koleda nedir, ne zaman kutlanır?

Kırklareli'nde bin yıllık Balkan geleneği Koleda her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlandı. Giydikleri kıyafetler ve yüzlerine yaptıkları boyayla ‘korkunç’ görünen bölge halkı gece sokak sokak gezip evlerin camlarına vurup mahalle sakinlerini korkutmaya çalışır. Peki Koleda nedir, ne zaman kutlanır? Koleda gecesinde insanlar neden korkunç olmaya çalışır? İşte Koleda hakkındaki tüm bilgiler…

Bin yıllık gelenek, Koleda nedir, ne zaman kutlanır?
0

Balkan geleneği olan Koleda, Türkiye’de de her yıl Kırklareli’nde kutlanır. Çoğunluğu gençlerden oluşan grup yüzlerini boyar ve giydikleri kıyafetlerle korkunç görünmeye çalışır. Sokaklarda buluşan vatandaşlar daha sonra camlara vurarak mahalleliyi korkutur. Peki Koleda nedir, Koleda ne zaman kutlanır? Koleda gecesi nedir, Koleda’da neden korkunç kıyafet giyilir? İşte bin yıllık Koleda geleneği hakkındaki tüm detaylar…

Koleda nedir?

Bir çok kişi tarafından ABD’deki ‘cadılar bayramı’na benzetilen Koleda aslında bir Slav geleneğidir. Noel arifesinde gece yarısından güneş doğana kadar Koleda olarak belirlenmiştir. Güneş doğunca Koleda sona erer. Koleda gecesi halk yüzlerine yaptıkları boyalar ve giydikleri kıyafetlerle korkunç olmaya çalışır. Koleda gecesi korkunç kıyafetler giyen bölge halkı  geleneğe uygun şarkılar söyleyerek sokaklarda dolaşır. Bir nevi şakalaşma gecesi de olan Koleda’da çeşitli şakalar yapılır. Bunlardan geleneğe en uygun olanı ise camlara vurup evdekileri korkutmaktır.

Koleda ne zaman kutlanır?

Koleda Slav geleneğinde Noel arifesinde kutlanır. Koleda hazırlıkları 20 Aralık’ta başlar. Koleda 21 Aralık ile Ocak ayının ilk hafta sonuna kadar kutlanır. Koleda kutlayacak halk günler öncesinden kendilerine korkunç kıyafetler seçer. Özel şapkalar takar. Koleda Noel gecesi başlar ve gün doğana kadar devam eder. Koleda kutlayanlar geceden sabah gün doğana kadar sokak sokak kapı kapı dolaşır ve şakalaşır.

Koledanın anlamı ne?

Koleda geleneğini devam ettirenler her yıl Noel arifesinde sağlık, huzur, bereket ve mutluluk için dileklerde bulunurlar. Koleda gecesi eğlence bittikten sonra grubun başında ‘Tayfa başı’ denilen kişi çiftçilerin hediye ettiği Koleda poğaçalarını “Tanrıdan sana bol sağlık, bize de biraz eğlence! diye seslenir. Poğaçanın ardından para, meyve, şaraf, et, bakliyat gibi ürünler dağıtılır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir