1. Anasayfa
  2. Bilgi

Cep telefonlarının şarj sorununu bitiren buluş! Artık elbiseleriniz cep telefonunuzu şarj edecek

Cep telefonları hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası. Ancak yoğun kullandığımız cep telefonlarının en büyük sorunu ise olmadık anlarda şarjının bitmesi. Bilim insanları elbiselerin dokumalarına yerleştirdikleri 5 mm uzunluğunda mikro güneş enerjisi panelleri ile cep telefonlarını şarj etmeyi başardı!

Cep telefonlarının şarj sorununu bitiren buluş! Artık elbiseleriniz cep telefonunuzu şarj edecek
0

Cep telefonlarının şarj sorunu tarih oluyor. Dışarıdayken cep telefonumuzun şarjının bir anda bitmesi hepimiz için korkunç bir kabustur. İşle ilgili ya da ailemizden çok önemli bir telefon beklerken ansızın cep telefonunun şarjının bitmesi hiç kimsenin istemeyeceği bir durum. Bazen yoğun kullanmayla birlikte cep telefonlarımızın şarjı dışarıda bir anda bitiveriyor. Artık cep telefonları hayatımızın o kadar vazgeçilmez bir parçası olmuş ki şarjımız bittiğinde adeta kendimizi yarım hissediyoruz. Bilim insanları cep telefonlarının şarj sorunun kökünden çözecek bir çalışmaya imza attı. Tek gereken şey üzerinizde elbisenizin olması!

Nottingham Trent Üniversitesi’nde göre yapan bilim insanları 1.200 minyatür fotovoltaik güneş paneli ile gömülü bir dokuma kumaş oluşturmayı başardı. Mikro güneş enerjisi panelleri ile donatılan özel kumaş, güneşten gelen 400 miliwatt elektrik enerjisini bir akıllı saati veya cep telefonunu şarj etmeye yetecek kadar kullanabilir elbiseye monte etti. Akıllı tekstil ürünleri konusunda araştırmalar yapan Nottingham Trent Üniversitesi’nden Dr. Theodore Hughes Riley cep telefonlarını elbise ile şarj edecek çalışma hakkında Daily Mail’e şu bilgileri verdi:

Normal elbiseler gibi çamaşır makinasında yıkanabiliyor

“Şimdiye kadar çok az insan giyim veya tekstil ürünlerinin elektrik üretmek için kullanılabileceğini düşünürdü. Malzeme, yalnızca 0,2 inç (5 mm) uzunluğunda ve 0,06 inç (1,5 mm) genişliğinde güneş pilleri ile gömülü. Kumaşa monte ettiğimiz güneş enerjisi panelleri kesinlikle kıyafeti giyen ya da dışarıdan bakan kişi tarafından görünmez. Geliştirdiğimiz malzeme normal elbiseler gibi bir çamaşır makinasından yıkanabiliyor. Her güneş pili, su geçirmez bir polimer reçine kaplamaya sahip ve nefes alabilen malzeme içinde güçlü, esnek kablolarla bağlı. Bu da elbisenin günlük hayatta rahatlıkla kullanabilir hale getiriyor.

Sırt çantası ya da cekete monte edilebilir

Gelecekte, bir ceket gibi bir giysiye dahil edilebilir veya sırt çantası gibi bir aksesuarın parçası olarak kullanılabilir.  Tasarımcılar, günlük giysilerle aynı kuvvetlere maruz kalmasını ve diğer çamaşırlarla birlikte 40°C’de bir makinede yıkanabilmesini sağladı. Testler, malzemenin 103200 Lux güneş ışığında 335,3 miliwatt’lık bir güç çıkışı ürettiğini gösterdi. 120.000 Lüks’ün altında – öğlen doğrudan güneş ışığı – 394 miliwatt’a kadar elektrik üreteceğini tahmin ediyorlar.

 

Tekstil araştırmacısı Dr Theodore Hughes Riley mucize buluşları ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü “Bu prototip, e-tekstil için gelecekteki potansiyele heyecan verici bir bakış sunuyor. Şimdiye kadar çok az insan giyim veya tekstil ürünlerinin elektrik üretmek için kullanılabileceğini düşünürdü. Elektronik tekstiller gerçekten insanların teknolojiyle olan ilişkisini değiştirme potansiyeline sahip, çünkü bu prototip duvardaki birçok cihazı şarj etmekten nasıl kurtulabileceğimizi gösteriyor. Bu, daha önce yaptığımız teknolojilerin üzerine inşa edilen ve daha fazla güç üretmek için nasıl büyütülebileceğini gösteren heyecan verici bir gelişme.”

Araştırmada yer alan bilim insanlarından Matholo Kgatuke ise şu bilgileri verdi: “Bu proje, e-tekstillerin sürdürülebilirliğin ön saflarında nasıl olabileceğini ve mevcut teknoloji kavramlarımızı yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. İnsanların giyim ve elektronik algılarını değiştirebilecek geleceğin ürünlerini yaratmak için köklü dokuma tekniklerini modern teknolojiyle birleştirdik.”

thumbnail
Önerilen Yazı
WhatsApp’tan grup sohbetlerinde yeni özellik! Hemen siz de deneyin…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir