1. Anasayfa
  2. Alışveriş

Domates konservesi nasıl yapılır?

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan, patlıcangiller ailesinin en faydalı üyesi domates, sofralarımızın da vazgeçilmezi. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu, kolesterolü düşürmesi, felç riskini azaltması gibi pek çok faydası olan domatesi yaz mevsimi dışında da uygun koşullarda saklanarak tüketmek mümkün. Yemeklerde, çorba yapımında, soslarda ya da menemen olarak yaz mevsimindeki lezzetini aratmayacak domates konserveleri nasıl yapılır? Hazırlarken nelere dikkat etmek gerekiyor?  Domates konservesi neden zehirler? sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Domates konservesi nasıl yapılır?
0

Hazırlık aşamasında domateslerinizi olabildiğince taze ve kırmızı renkte olarak seçmeye özen gösterin. Çekirdeksiz, etli ve daha az sulu olması nedeniyle yumurta, bardak ya da petemek isimleri ile anılan oval şekilli domatesleri tercih edebilir ya da içerisine tarla, salkım türü domateslerden de ekleyerek karışık olarak yapabilirsiniz. Yine konserve yapımına başlamadan önce cam kavanozlarınızı yaklaşık 15 dakika, daha önce kullanılmamış kapaklarınızı ise birkaç dakika kaynatıp kurumaya bırakın.

 

Kabuklarını atmayın

Kalp sağlığı ve prostat kanserinden koruyan likopen, domatesin en fazla kabuğa yakın bölgesinde olduğu için konserve yapım aşamasında kabuklarını da kullanmakta fayda var. Bunun için isterseniz domateslerinizin tümünü robottan geçirip kullanabilirsiniz. Ancak yemekte kabukların ağzınıza gelmesinden şikayetçi iseniz ama bir taraftan da likopenden vazgeçmek istemiyorsanız siz iki tarifimiz var.  İlki domateslerinizin arka kısmına, yüzeye yakın bir şekilde çarpı işareti yapıp yaklaşık 5 dakika su kaynatabilirsiniz.

 

Domateslerinizin kabukları, bu sayede soğuduktan sonra incecik ve kolayca soyulacaktır.  İkinci olarak ise rende yaptıktan sonra ya da bıçakla soyduktan sonra çıkan kabuklarınızı da ayrı bir tencerede kaynatın. Kabuklar yumuşamaya başladıktan sonra robot ya da blendırdan geçirip süzdükten sonra isterseniz sos olarak, isterseniz diğer tenceredeki domateslerinizin içine katarak kavanozlayabilirsiniz. Yaklaşık 10 kilogram domatesten küçük bir kepçeyi dolduracak kadar kabuk çıkacaktır.

Kuru ve karanlık bir yerde saklayın

İstediğiniz şekilde soyup doğradığınız domatesleri tercihe göre tuzsuz ya da kaya/salamura tuz ekleyerek kaynatın. Kaynatma süresini de arzuya göre yemeklerde çok pişmiş olarak kullanmak istemiyorsanız 10 dakika ya da daha uzun yapabilirsiniz. Kaynayan domateslerinizi küçük bir kepçe ya da cezve yardımıyla kavanozlarınıza kapağa bir-iki parmak kalana kadar doldurun. Kavanozlarınızın kapaklarını sıkıca kapatıp düz bir zeminin üzerinde ters çevirin. Üzerine bir örtü örterek sıcaklığı daha uzun süre muhafaza edebileceğiniz kavanozlarınızı 24 saat beklettikten sonra kuru ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.

Dikkat edilmezse zehirlenmeye neden olabilir

Uzmanlar, konserve yapım aşamasında sıcaklık ve sürenin doğru olarak belirlenmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirtiyor. Süre ve sıcaklığın doğru uygulanmaması halinde “clostridium botulinum” isimli bakterinin sebep olduğu, felç hatta ölüme sebebiyet verebilen “botulizm zehirlenmesi” tehlikesi ortaya çıkabiliyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Taze fasulye nasıl saklanır? Bu iki yöntemle taze fasulyeleriniz taptaze kalır!

-Hazırlık yaparken cam kavanozların 15 dakika kadar kaynatılması ve iyice kuruması, yine kaynatılan kapakların daha önce kullanılmamış ve içinde çizik olmaması gerekiyor.

-Yapım aşamasında domatesin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise en az 10 dakika kaynatılması soğumadan kavanozlara doldurulup kapaklar sıkıca kapatılmalı.

-Tüketilmeden önce ise kavanozun kapağı kontrol edilmeli. Kapakta kabarma ya da bombeleşme varsa bakteri ürediğini gösterir böyle bir durumda konserve kesinlikle tadına bakmak için bile tüketilmemelidir. Yine kapakta sızma, küflenme; sebzelerin renginde, kokusunda değişiklik gibi durumlarda konservenin bozulduğu anlaşılır ve bunlar da tüketilmemelidir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir