Tüm dünyanın gözü Katar’daki Dünya Kupası’nda. Herkes futbola kilitlendi ancak turnuvada birçok sporseverin gözünden kaçmış olabilecek bazı ilginç gerçekler var.
OneLove kol bandıyla ilgili devam eden tartışmadan Suudi Arabistan’ın Arjantin’i mağlup etmesi ve Japonya’nın Almanya’yı devirmesinin baş döndürücü maçalar Katar Dünya kupasına şimdiden damgasını vurdu. Sky News’te yer alan habere göre Ancak Dünya Kupası’nda yaşananların bir de görünmeyen ilginç detayları var.
Kanada’dan sahanın ortasına kılıç!
Kanada futbol takımının alışılmadık bir yolu var: sahanın ortasına bir kılıç saplamak. Her maçtan önce bıçak, takımın “kendi sahasına sahip olduğunu” temsil etmek için başlama noktasına saplanır. Herdman, silahın “oynamak istediğimiz havayı” gösterdiğini söylüyor. Steve Karakostas adlı Toronto merkezli bir kılıç ustası tarafından yapılan bıçak, “Katar 2022” kelimeleri ve “korkacak bir şey yok” anlamına gelen Latince “Nihil Timendum Est” ifadesiyle süslenmiştir. Ekibe göre bu ifade, oyuna yönelik hücum yaklaşımlarının simgesi.
Orta saha oyuncusu Jonathan Osorio, Athletic’e şunları söylüyor: “Takımımızın savaşçısını (ruhunu) sembolize ediyor. Bu bizim silahımız. Hırsımızı temsil ediyor.”
Japonlar maç sonrası neden sahayı toparlıyor?
Temizlik genellikle futbolla ilişkilendirilen bir kelime değildir, ancak Japonya’nın taraftarları ve oyuncularıyla eşanlamlı hale gelmiş bir erdem. Stadyumu toplamak Japon taraftarlar arasında uzun zamandır bir gelenek olmuştur, ancak uluslararası sahnede ilk kez 2002’de ülkenin Güney Kore ile Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptığı zaman fark edilmiştir. Bunu sonraki beş turnuvada yapmış olmalarına rağmen, diğer ülkelerden taraftarları neden yaptıkları konusunda hala şaşkın bırakıyor. Ancak nedeni oldukça açık. Japonya’da kibar olmak çok önemlidir ve farklı kültürlerden insanları istemeden de olsa rencide etmeyi çok utanç verici bulurlar ve mükemmel bir misafir olmaya çalışırlar. Bu nedenle taraftarlar genellikle çöp toplarken görülebilir ve takım her zaman soyunma odasını lekesiz bırakır.
Turnuvada Fransa takımında yer almayan 37 Fransız doğumlu oyuncu var!
Fransa, Dünya Kupası’na 26 oyuncu aldı, ancak turnuvada ikonik mavi gömleği giymeyecek çok daha fazla oyuncu olacak. Katar’da oynayan ve çoğu Afrika ülkeleri için oynayan diğer ülkeler tarafından toplam 37 Fransız doğumlu oyuncu seçildi. Tunuslu takımın on üyesi, Senegal’i temsil eden dokuz oyuncuyla birlikte Fransa’da doğdu. 26 kişilik kadrosunun 14’ü yurtdışından olmak üzere yabancı uyruklu oyuncuların çoğunluğunu alan tek ülke olan Fas’ın kadrosunda ayrıca Fransız asıllı iki oyuncu da bulunuyor.
İngiltere’den Jude Bellingham, 21. yüzyılda doğmuş bir Dünya Kupası’nda gol atan ilk futbolcu oldu. Bazı okuyucuları kesinlikle biraz yaşlı hissettirecek bir istatistikte, bu turnuva milenyum dönüşünden sonra doğmuş bir oyuncunun attığı ilk golü gördü. 19 yaşındaki Jude Bellingham, İngiltere’nin İran’ı geçtiği altı golden ilkini attığında, 21. yüzyılın Dünya Kupası’nda gol atan ilk oğlu oldu.
Doğum tarihi 29 Haziran 2003
Bir Dünya Kupası’nda hem erkek hem de kadın takımına koçluk yapan ilk menajer John Herdman, Kanada’nın Belçika’ya 1-0 yenilmesinin ardından hem erkekler hem de kadınlar Dünya Kupası Finallerinde takımlara koçluk yapan ilk teknik direktör oldu. Kanadalı erkek takımının başına geçmeden önce, aslen County Durham’lı olan 47 yaşındaki kadın takımın başına geçmiş ve onları yine Kanada’nın ev sahipliği yaptığı turnuvanın çeyrek finaline taşımıştı. Kadın takımındaki muhteşem performansı, erkek koçu olarak işe girmesine yol açtı; bu rol, Kanada’nın dünya sıralamasını Şubat 2022’de 72’den 33’e yükselttiğini gördü.