Günümüzde enflasyonla birlikte un, şeker, bakliyat gibi bazı temel gıda ürünlerinin sürekli zamlanması toplu halde satın alıp evimizde stok yapma eğilimini artırdı. Bu temel gıda ürünlerinin başında gelen un ise doğru saklanmadığı taktirde çok çabuk bozulan bir üründür. Eğer doğru saklanmazsa ununuz böceklenir, nemlenir ve bozulur. Bu günlerde toplu alışveriş yapanlar “Un evde nasıl saklanır?” sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Satın aldığınız unun evde çok uzun zaman bozulmadan muhafaza edebilmeniz için tüm yöntemleri sizler için araştırdık.
Ekmek, kek, börek, tatlı ve benzeri hamur işlerinin temel ürünü undur. Un evde doğru saklanmazsa hemen bozulabilir. Sıcak yaz günlerinde unu evde muhafaza etmek çok zordur. Peki evde un bozulmadan nasıl saklanır? Paket un ne kadar dayanır? Satın aldığınız unu evde en iyi saklama koşullarını sizler için araştırdık.
Günümüzde en çok kullanılan rafine unlar çok amaçlı, beyaz, ekmek , kek ve kendiliğinden kabaran unları içerir. Bu unlar fazla yağ içermez, bu da unun oksitlendiğinde bozulmasına neden olur ve bu da onları tam tahıl ve diğer çeşitlere göre rafta daha stabil hale getirir.
Un böceklerden nasıl korunur?
Eğer marketten aldığınız unu evinize getirdiğinizde hemen kullanmayacak ve uzun süre saklayacaksanız pakette gizlenmiş olabilecek herhangi bir bit veya böcek yumurtasını öldürmek için unu 48 saat dondurucuya koyun. Daha sonra unu ağzı sıkı kapanan plastik veya cam kaba aktarın. Bu nemin kabın içerisine girmesini önler ve böcekleri ve diğer zararlıları canlıların dışarıda kalmasını sağlar. Bu uygulama ununuzu uzun ömürlü olmasının yanında aromasını veya tadını etkileyebilecek, çevrdeki diğer gıdalardan etkilenmesini de önler.
Un nasıl saklanır?
Peki un uzun ömürlü olması için nasıl saklanır? Evdeki ununuz uzun zaman boyunca taze kalması için güneş ışığından korunan serin ve kuru bir yerde saklayın. Eğer imkanınız varsa ununuzu uygun koşullarda karanlık kilerde saklayın. Peki uygun ortamda saklanan un ne kadar dayanır? İşte bu sorunun yanıtı ise kilerde nem almayan karanlık bir ortamda saklanan un en az bir yıla kadar dayanır. Eğer ununuzu 2 yıl kadar daha uzun bir süre saklamak istiyorsan dondurucuda saklayın. Soğuk, dokuyu belirgin bir şekilde etkilemez, bu nedenle sadece ihtiyacınız olan miktarı kolayca alabilirsiniz, ancak en iyi sonucu elde etmek için, özellikle pişirme sırasında, kullanmadan önce unun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Tam Tahıllı ve özel unlar nasıl saklanır?
Tam tahıllı unlar, endosperm ile birlikte kepek ve ruşeymi içerir, bu da onları lif ve besin açısından zengin kılar. Tabi tam tahıllı unların besleyici özelliğini kazandıran tahıllar aynı zamanda kepek ve tohum oksitlendiğinde tadı bozan yağlar içerdiğinden rafine una oranla çok daha hızlı bozulmasına neden olur. Tam tahıllı unlar, tam buğday, çavdar, yulaf , pirinç gibi ve tohumlar barındırır. Tam tahıllı unlar da saklama koşulları benzerdir. Tam tahıllı unlarımızı da yine marketten aldıktan sonra 48 saat derin dondurucuya koyun. Ardından çok sağlam hava geçirmez cam bir kaba aktarın. Ancak tam tahıllı unları saklarken cam kavonzda olsa da buzdolabınızda saklamanızı öneririz. Bu durumda ununuz bozulmadan 6 ay kadar dayanır. Eğer daha uzun saklamak istiyorsanız tam tahıllı unu yine 1 yıl derin dondurucuda muhafaza edin. Tam buğday unu oda sıcaklığında çok fazla dayanmaz. Çok çabuk bozulur.
Un nasıl böceklenir?
Unların içinde daha satın aldığınızı andan itibaren böcek bitleri, yumurtaları olabilir. Dişi bitler yumurtalarını unlarınızın arasına gözle görülmeyecek şekilde bırakır. Uygun saklama koşulunda olmayan unların içindeki bitler 6 ay içinde yumurtadan çıkar ve güveye dönüşür. Ununuzda böcek yumurtası olup olmadığını anlamanız çok kolay. Unun üstündeki kahverengimsi yüzey varsa gördüğünüz bir güve yumurtası olabilir. Risk almak istemiyorsanız kahverengimsi olan bölgeden bir tutam alın ve koklayın. Eğer nane ya da mentol gibi bir koku alıyorsanız ununuzda böcek yumurtaları olma ihtimali çok yüksektir. Bu durumda unu 2 saat güneşin altına koyun. Düz yüzeylerde göçme olmuşsa bu durum böceklerin yumurtadan çıktığını gösterir. Bu durumda unu hemen atın.
Undan kötü koku geliyorsa ne olur?
Tam tahıl unların bozulma riski daha yüksektir. Eğer doğru saklanmazsa un kapını açtığınızda kötü kokular gelir. Bu durumdaki unu kullandığınızda zehirlenmeye varana kadar sıkıntılı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer ununuzdan kötü kokular geliyorsa hemen atın.
Unu en uzun kaç yıl dayanır?
Ununuzun tüm saklama koşullarını sağladınız. Şimdi sıra geldi arşiv çalışmasına! Un kabınızın üzerine küçük etiketlerle tıpkı satın aldığınız ürünler gibi paketleme ve son kullanma tarihi yazın. Bu durumda saklama tarihini unuttuğunuzda size yardımcı olacaktır. Peki rafine unların doğru saklama koşullarında ömürleri ne kadardır? Rafine unlar eğer doğru şartlarda saklanırsa 2 yıl bozulmadan taze kalabilir.