EYT’de SGK başlangıç tarihini geriye çekmek mümkün! Askerlik ve doğum borçlanması, staj ve yıpranma payı gibi bazı durumlarda yapacağınız başvru ile EYT’li olabilirsiniz… EYT’de tarih geriye nasıl çekilir, prim gün sayısı nasıl artırılır?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili müjdeyi verdi. Bilgin yaptığı açıklamada, ” EYT’de yaptığımız düzenleme şartları herkesi kapsayacak. EYT’de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. EYT’den, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil.” dedi.
Bakan Bilgin’in açıklamasının ardından EYT’li olmak için gereken 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler ve bu tarihi birkaç ay hata gün ile kaçıranlar EYT’den nasıl faydalanabilirim şeklinde araştırma yapmaya başladı. Peki EYT’de 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olanlar için tarihi geriye çekmek mümkün mü? İşte EYT’de SSK başlangıç tarihini geriye çekmek için yapılabilecek formüller…
EYT’de yıpranma
Yıpranmaya tabi mesleklerde 23.05.2002 tarihine kadar olan çalışmaların dörtte biri kadar işe giriş tarihi geri çekiliyor.
EYT’de Askerlik borçlanması
Askerlik sigortalılık öncesi yapılmış ise borçlanma sonrası ilk kez sigortalı olunan tarih borçlanılan gün sayısı kadar geri gider.
EYT’de doğum borçlanması
Doğum borçlanması ilk kez sigortalı olunan tarihi geri çekmez. Ancak EYT kapsamındaki katınlarda her çocuk başına 720 prim günü ücreti ödenip borçlanma yapılırsa sgk lının prim gün sayısına eklenir.
EYT avukatlık stajı Avukatlık stajı, fahri asistanlık borçlanması da sigortalılık girişini geri çeker.
EYT’de okul süresi borçlanması
Üniversite eğitimi süresi borçlanmaya konu değildir. Bu bilgi yanlış bilgidir.