Kalp sağlığını ve bağışıklığı koruyucu etkilerinin yanı sıra sayısız faydası olan balık, sofralarımızın vazgeçilmezi. Ancak her balık, sanıldığı kadar faydalı değil. Sağlıklı bir proteine ulaşmak isterken balık tercihimize göre vücudumuza arsenik ya da alüminyum gibi ağır metaller de alabiliriz. Bu nedenle uzmanlar, dip balıkları yerine mevsiminde ve yetiştirme olmayan yüzey balıklarını tercih edilmesini öneriyor.
Hem leziz, hem sağlıklı
Boyutlarına göre çingene, kestane, sivri ya da zindandelen gibi isimler alan palamut da bu tarifi uyan leziz balıklarından birisi. Akdeniz ve Ege gibi tuzlu denizlerde yetişen balıklar gibi tadı yavan olmayan palamut, yüzeye yakın yaşadığı için dip balıkları gibi ağır metal içermiyor. Yine çupra, levrek ve somon gibi kafeslenerek yetiştirilmediği için de daha doğal ve sağlıklı. Ancak zaman zaman görüntüsü nedeniyle çok benzer bir balık olan bir orkinos (ton balığı) türü olan tombik ile karıştırılmakta.
İşte ayırt edebileceğiniz özellikler
Piyasada palamut diye satılan, ağıt metal içeren, kanlı ve lezzetsiz bir balık olan tombik ile gerçek palamutu ayırt edebileceğiniz özellikler ise şöyle sıralanabilir:
1- Palamut balığının üzerinde gövdesi boyunca uzun çizgiler bulunur, ancak tombik balığı benekli olur. Tezgahta bunu dikkatlice baktığınızda ayırt edebilirsiniz.
2- Palamut balığının dişleri varken, tombik balığında belirgin ön dişler bulunmaz. Bu nedenle satın alırken balığın ağzını açarak dişleri kontrol edilebilirsiniz.
3- Tombik balığı, palamuta oranla daha ucuz olur.
4- Satın aldıktan sonra ise takoz biçiminde kestiğinizde çıkan et beyazsa palamut, siyah ise tombik balığıdır.
5- Palamut leziz bir balıkken, tombik balığının tadı yavandır.