1. Anasayfa
  2. Bilgi

Gökyüzündeki gizemli 'Sedef' bulutları neyin habercisi?

Uzun yıllar sonra ilk kez görüldü! Gökyüzündeki esrarengiz sedef bulutu görüntülendi. Nadir görülen rengarenk bu bulut türü bilim insanlarını ürküttü! Peki sedef bulutu neden olur? İşte sebebi…

Gökyüzündeki gizemli ‘Sedef’ bulutları neyin habercisi?
0

Sedef bulutu uzun yıllar sonra İskoçya’da gökyüzü gözlemcileri tarafından tespit edildi. Nadir görülen renkli bulut türü sedef bulutları bilim insanları tarafından şaşkınlıkla karşılandı. BBC’nin bildirdiğine göre, atmosferimizdeki en yüksek bulutlardan biri olarak bilinen bu bulutlar genellikle soğuk koşullarda bir araya geliyor.

Peki sedefli bulutlar nedir?

Bu bulutlar, canlı renkleri yansıtan büyük, ince diskler şeklini alır. Met Office’e göre, “Nacre” için eski İngilizce kelime “sedef” anlamına gelir. Bu nadir bulutlar, renkli ışıklarıyla bilinir. Met Office web sitesinde belirtildiği gibi, “Renkler, yanardönerlik olarak bilinen bir etki olan suyun üzerindeki ince bir yağ tabakasından yansıyan renkleri anımsatıyor.”

Sedef bulutları nasıl oluşur?

Bulutlar, dünya atmosferinin alt katmanında, güneş ufkun hemen altındayken kutup bölgelerinin üzerinde oluşur. Buz parçacıkları daha sonra sedefli bulutlar oluşturur, bu buz parçacıkları normal bulutları oluşturanlardan çok daha küçüktür.

Güneş daha sonra bu küçük buz parçacıklarından yansır ve bu onların incimsi çizgilerini ortaya çıkarır – farklı ışık renklerine saçılır. Met Office ekledi: “Yüksek irtifaları ve Dünya yüzeyinin eğriliği nedeniyle, bu bulutlar ufkun altından gelen güneş ışığıyla aydınlanır ve onu yere yansıtır, şafaktan önce ve alacakaranlıktan sonra çok parlak bir şekilde parlar.”

Sedefli bulutlar çok soğuk ve kuru hava koşullarında oluşma eğilimindedir ve Birleşik Krallık’ta nadiren görülür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir