-Erken doğum riskinde artış,
-Doğum sonrası kanama riski,
-Rahim içi gelişme geriliği,
-Düşük doğum ağırlığı riskinde artma,
-Doğum sonrası annede enfeksiyon riski,
-Doğum sonrası annenin iyileşmesinde gecikme,
-Doğum sırasında yaşanan normal kan kaybının anemik kadınlarda tehlike yaratacak boyuta ulaşması,
-Anne ölümleri gibi ciddi riskler ve tehlikeli sonuçlar taşıdığını belirterek; anne ve bebek sağlığı açısından kan değerlerinin çok iyi takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Hamilelikte kansızlık belirtileri nelerdir?
Dr. Meral Sönmezer, aneminin halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, saç dökülmesi, tırnakların incelmesi, kırılması, mide-bağırsak problemleri, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, uyku düzeninde bozukluk gibi belirtileri olduğunu kaydederek; sözlerine şöyle devam etti “Anne adaylarında bu belirtilerin görülmesi veya rutin kontrollerde gözlemlenmesi halinde demir değerlendirilmesi yapılır. Demir eksikliği var ise nedenlerinin iyi araştırılması gerekir. Demir eksikliği ciddi risklere yol açsa da, aşırı kullanımı da vücutta kanserojen hücrelerin çoğalmasına neden olur. Bu nedenle dışarıdan yapılan takviyeler mutlaka bir uzman kontrolünde olmalıdır.”
Hamilelikte kansızlık tedavisi
Hamilelikte anemi teşhisinin kan tahlili ile konulduğunu kaydeden Dr. Meral Sönmezer, “Eğer planlanmış bir gebelik söz konusu ise hamile kalmadan önce kan tahlili yaptırılarak hemoglobin seviyesi belirlenir. Beklenmeyen, süpriz bir gebelik durumunda ise gebeliğin ilk haftalarında yapılacak kan tahlili ile de hemoglobin seviyesi ölçülebilmektedir. Böylece gebeliğin erken dönemlerinde ölçülen hemoglobin ve ferritin düzeyleri ile demir eksikliği saptanmaktadır. Anne adayının kan demir düzeyleri normal olsa da, gebeliğin ikinci yarısından itibaren takviye demir verilmezse, kan değerleri hızla düşecektir. Dolayısıyla kan sayımında değerleriniz normal olsa da, en geç 20. haftadan sonra demir takviyesi gerekmektedir.” dedi.