Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, günümüzde yanlış beslenme alışkanlıklarımız çevrenin bozulmasındaki en temel nedenlerden biri olduğunu ve beslenmemizde yapacağımız bir takım değişikliklerle karbon ayak izimizi azaltmanın mümkün olduğunu kaydetti. Gelişen diyetlerin hem aşırı, hem de yetersiz beslenmeden kaynaklanan birçok küresel sağlık krizini de beraberinde getirdiğini değinen Arslan, 7 adımla karbon ayak izimizi azaltırken, hem çevreyi hem de sağlığımızı koruyabileceğimizi ifade etti.
1- Mevsiminde ve yerinde üretim
Sebze ve meyvelerin mevsiminde, yerinde üretilmesi hem sağlık açısından hem de maliyet açısından daha avantajlıdır. Bu ürünleri satın alarak mevsiminde yetiştirilmesiyle besleyiciliğine, yerinde yetiştirilmesi ile de hem tazelik, hem de nakliye için kullanılan yakıtlardan tasarruf, yerel çiftçilere de destek sağlamış oluruz.
2- Bitkisel ürünleri tercih edin
Hayvansal protein yerine bitkisel beslenme, karbon ayak izini azaltmanın en önemli yollarından birisi. fasulye, nohut, bezelye ve mercimek gibi daha fazla bitki bazlı
protein gıdaları seçmek hem daha az kaynak kullanımını sağlar, hem de çevreye daha az zarar verir.
3-Ambalajı kullanımını azaltın
Gıdaların üzerinde bulunan ambalajlar da karbon ayak izini arttıran etkenlerden birisi. Bunun için gıdaları toplu satın almak ya da büyük paketlerle satın almak o ambalajın üretiminde kullanılacak plastik, kağıt, metal ve enerji miktarını da azaltır.
4- Kendi çantanızla alışverişe gidin
Alışveriş sırasında kendi çantanızı yanınızda bulundurarak çevreyi kirleten petrol bazlı poşetlerin kullanımını da azaltacaktır.
5- Mutfakta enerji tasarrufu yapın
Evinize enerji tasarruflu cihazlar satın almaya çalışın. Yemekleri pişirmek için ısıyı uzun süre koruyan düdüklü tencere kullanın ve ısıtma işlemi sırasında tencerenin kapağını kapalı tutun. Kapılarını uzun süre açık tutmamak için buzdolabı ve dondurucudan neye ihtiyacınız olduğunu önceden düşünün. Yaz aylarında davlumbaz fanını çalıştırarak gaz ve ısıyı mutfaktan uzak tutarken, evi soğutmak için klimaya daha az ihtiyaç duyarsınız.
6- Suyu koruyun
Susuzluk gelecekte gezegenimiz için en büyük tehdit. Bu nedenle suyu boşa harcamamalıyız. Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, bulaşıkları durulamakla suyu boşa harcamayın ve bulaşık makinesini doluyken çalıştırın. Sızıntıları ve damlamaları onarın, daha az suyu daha verimli hale getirmek için musluklara havalandırıcılar takın.
7- Çöpü azaltın
Eve getirdiğiniz ambalajı azaltmanın yanı sıra, yiyecek atıklarınızı da minimuma düşürün. Atıkların bir kısmını kompost yapabilirsiniz. Ayrıca mutfakta tekrar tekrar kullanabileceğiniz tabaklar ve bardaklar kullanın. Tek kullanımlık ürünler kaçının, kullanmanız gerekli ise geri dönüşümü olan materyalleri seçin.