1. Anasayfa
  2. Bilgi

Ölüm anında insan ne hisseder? Bilim insanları insan beyninden ölüm anının fotoğrafını çekti!

Ölüm anında insan ne hisseder? Bilim insanları insan beyninden ölüm anının fotoğrafını çekti!
0

Ölüm anında insan ne hissediyor? Bilim insanları beyinden ölüm anının fotoğrafını çekti!

Ölüm anı insanların sadece bir kez yaşayacağı ve bir daha hiçbir şekilde kimseyle paylaşamayacağı anlardır… Peki ölüm anında insan ne hisseder? Ölüm anında ne olur? Bilim insanları hep merak edilen  ancak kimseden yanıtını bilmediği ölüm anında neler olduğunu tespit etti…

İnsanların hayatında iki ince çizgidir yaşamla ölüm… İnsanlar doğar ve ömrünün yettiği kadar yaşadıktan sonra ölür. Ölüm anında insanın ne hissettiği hep merak konusu olmuştur. Peki insan ölüm anında ne hisseder? Bilim insanları ölüm anındaki bir insanın beyninin fonksiyonlarını görüntüleyerek bu sorunun yanıtına yakınlaştı. Sonuçlar ölüm anında insanın neler hissettiğine dair detaylar verdi.

 

Bilim insanları sonunda ölüm anında ne oluyor? Sorusuna ışık tutacak bir araştırmaya imza attı. Yapılan bir araştırmaya göre insanların son nefesini verirken ne hissettiğinin ortaya çıkmasında önemli bir aşama kaydetti.

Peki ölüm anında insan ne hisseder? İşte o araştırmanın detayları….

Yapılan araştırmaya göre bilim insanları kalp krizi geçiren yaşlı bir hastanın ölüm anında Elektroensefalografi (EEG) cihazıyla beyninde o anda yaşanan aktiviteleri görüntüledi. Hastanın ölüm anında beyindeki işlevlerin rüya gören, geçmiş hatıraları düşünen ya da meditasyon yapan bir kişinin beyninden gelen sinyallerle benzerlik gösterdiğini belirledi. Ve şimdi sıkı durun! Bu sinyaller ölmekte olan hastanın beyninde tam 15 dakika gelmeye devam etti. Bu da bilim insanlarına ölüm anında bir kişinin yaklaşık 15 dakika beyninden rüya, hayal görme benzeri sinyaller alındığının gösterdi.

Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmada yer alan ekipteki uzmanlardan Dr. Ajmal Zemmar, ölüm anında olan bir insanın beyninden ‘hayatım film gibi gözümün önünden geçti’ sözünü doğrular niteliğinde sinyaller aldıklarını belirtti.

Ölüm anında yaşananlara dair ipuçları

Araştırma, ölüm anındaki bir insanını beyin hareketleri ölüm anında insanların geçmişten anılarını rüya şeklinde görebileceğini ortaya koydu. Ölüm anında ne oluyor ? sorusunun yanıtını aydınlatma için önemli bir adım olan araştırmaya kaynak olan olay ise tam bir tesadüf eseri oldu. Estonya’daki Tartu Üniversitesi’ndeki bir ekibin epileptik nöbetler hakkında araştırma yaptığı sırada tesadüfen bulundu. Araştırma sırasında kalp krizi geçiren ve ölümü ilan edilen hastanın beyninden cihaza 15 dakika sinyal geldiği görüldü. Bu tesadüf ölümden hemen önce ve sonrasında insan beynindeki gelişmeleri görüntüledi.

 

Ölüm anında ne oluyor?

Bir başka araştırmada ise Louisville Üniversitesi’nde beyin cerrahı olan Ajmal Zemmar’in çalışmasıyla ortaya çıktı. Zammar yaptığı çalışmayı rapora döktü ve raporda şu bilgiler yer aldı: “Beyin, hafızanın geri çağrılmasıyla ilgili salınımlar üreterek, ölüme yakın deneyimlerde bildirilenlere benzer şekilde, ölmeden hemen önce önemli yaşam olaylarının son bir hatırlamasını oynuyor olabilir” diyor.

Bu tesadüfen ortaya çıkan araştırma bir yılda bir çok üniversitede ilgi odağı oldu. Bilim insanları ölüm anında hastaların beyin fonksiyonlarını incelemeye aldı. Yapılan araştırmalar ileriki günlerde ölüm anında ne oluyor? İnsan ölüm anında ne hissediyor sorusunun yanıtını daha da net verecek gibi görünüyor.

Bu, bir insan beyninin bu tür ilk çalışması olmasına rağmen, araştırmacılar, benzer gama salınımlarının daha önce ölmekte olan sıçanlarda gözlemlendiğini ve bunun, memeli beyinlerinin ölüm sırasında ‘bir dizi stereotipik aktivite modelinden’ geçebileceğini öne sürülüyor.

Bu bulgular için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak araştırmacılar hastalarında gözlemlenen aktivitenin, ölmekte olan insanların sevdikleri için bir ‘umut kaynağı’ olarak görülebileceğine inandıklarını söylediler. Zemmar, “Bu araştırmadan öğrenebileceğimiz şey şu: Sevdiklerimizin gözleri kapalı ve bizi dinlenmeye bırakmaya hazır olmalarına rağmen, beyinleri hayatlarında deneyimledikleri en güzel anlardan bazılarını tekrar ediyor olabilir” diyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Dev dinozor iskeleti açık artırmayla satışa çıktı! Peki bir dinozor iskeletinin fiyatı ne kadardır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir