Mevlana… Gel… Ne olursan ol yine gel… işte bu sözler Mevlana’nın hoşgörü ve barışın sembolü olmasına sadece küçük bir örnek… evlana’nın öldüğü gece Mevlevilikte Şeb-i Arus olarak kabul edilir. Şeb-i Arus, Hz.Mevlana’nın vuslata erişmesinin 748. yıl dönümünde Konya başta olmak üzere birçok yerde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.
ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?
Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus) başladı.
Etkinliklerde, Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, belediye başkanları ve protokol mensupları Şems-i Tebrizi Hazretleri’nin türbesini ziyaret etti. Türbede Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi. Daha sonra Mevlana Meydanı’na kadar “İrfan Vakti” yürüyüşü gerçekleştirildi. Meydanda düzenlenen Nevbe merasiminin ardından katılımcılar Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti. Mevlana Müzesi’nde Gülbang duası okundu. Etkinlikler kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde sergi açılışı da gerçekleştirildi.