1. Anasayfa
  2. Bilgi

Yazın artan mantara dikkat! 

Kadınların yaklaşık yüzde 90'ının hayatlarının herhangi bir döneminde en az bir kez geçirdikleri vajinal mantar enfeksiyonu, yaz aylarında artış gösteriyor. Hamilelik döneminde sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonu, artan sıcaklıklarla vücut ısısının yükselmesi, deniz ya da havuza girdikten sonra mayonun ıslak kalması, hatta stres bile tetikleyebiliyor. Peki vajinal mantar bulaşıcı mıdır? Nasıl tedavi edilir?  

Yazın artan mantara dikkat! 
0
Yetişkin kadınların yaklaşık yüzde 75-90’ı yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez geçirdikleri mantar enfeksiyonu, değişen hormonal denge nedeniyle hamilelik döneminde sıkılıkla görülmekte. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Demir Yüzer, vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmaların kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenler ile aktif hale gelip enfeksiyon yarattığını, dolayısıyla bulaşıcı olmadığını kaydetti.

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?

 

Vajinal mantar enfeksiyonu, mantar adı verilen bir grup mikroorganizmanın vajende oluşturduğu bir iltihap olduğunu ifade eden Dr. Yüzer, “Genellikle Candida Albicans adı verilen mantar türü bu enfeksiyona sebep olmaktadır. Mantar enfeksiyonunda genellikle vajende beyaz, süt kesiği vasfında sıklıkla kokusuz bir akıntı meydana gelir. Kokunun olması enfeksiyona eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla gelmelidir. Vajende yoğun kaşıntı ayrıca yanma bu akıntıya eşlik eder. Akıntının dış genital organlara teması sonucu kızarıklık ve yanma oluşabilir. Ayrıca idrar yanması ve cinsel ilişkide ağrı şikayetler meydana gelir.” dedi.

 

Mantar neden oluşur?

 

Vajinal mantar enfeksiyonunu stresin de tetiklediğini kaydeden Dr. Esra Yüzer, “Hamilelerde, hamile olmayanlara oranla 15-20 kat daha sık görülmekte. Yaz aylarında vajen ısısının yükselmesi, deniz ve havuza girdikten sonra ıslak mayo ile oturulması enfeksiyon riskini artırır. Şeker hastalığı olan gebelerde mantar enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Ayrıca bazı antibiotiklerin ( genellikle penisilin, ampisillin grubu ) kullanılması sonrasında, vajen flora bakterilerinin de azalması nedeni ile mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir.” dedi. 

 

Teşhis ve tedavi nasıl olur?

 

Hastalığın tanısının güç olmadığını ifade eden Dr. Yüzer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genelde muayene esnasında hastanın şikayetleri ve rahim ağzındaki kızarıklığın görülmesi, mantara özel akıntının tespiti ile hastalığın tanısının konulmasını sağlar. Genellikle lokal etkili vaginal ovül ve kremlerle tedavi edilmektedir. Ağızdan ilaçlar, fetuse olumsuz etki olmaması için genellikle tercih edilmezler. Gerektiği taktirde ilk 3 aydan sonra kullanılabilen bazı ağızdan ilaçlar da mevcuttur. Bizim önerimiz ilgili şikayetlerde bir kadın-doğum uzmanına müracaat ederek gerekli yardımı almaktır.” 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir