1. Anasayfa
  2. Bilim

Evrenin nasıl oluştuğuyla ilgili sıra dışı keşif! James Webb teleskobuna öyle bir şey takıldı ki…  

Bilim insanları ‘aklımızı uçurduk’ diyerek evrenin oluşumuyla ilgili yeni gelişmeyi duyurdu! Gökbilimciler, "evren kırıcılar" olarak adlandırdıkları altı büyük antik galaksi keşfetti. Bilim insanları bu keşfin evrenle ilgili tüm teorileri alt üst edeceği görüşünde. James Webb teleskobu tarafından tespit edilen galaksilerin, Evrenin oluşumundaki büyük patlamadan yaklaşık 600 milyon yıl öncesine kadar uzandığına inanılıyor.

Evrenin nasıl oluştuğuyla ilgili sıra dışı keşif! James Webb teleskobuna öyle bir şey takıldı ki…  
0

Bir yaşındaki teleskop, evrenin başlangıcından itibaren 300 milyon yıl yakınına tarihlenen daha eski galaksileri tespit ederken, mega galaksilerin boyutu ve olgunluğu bilim adamlarını hayrete düşürdü. Sky News’te yer alan habere göre gökbilimciler “canavarları” gördüklerinde hata yaptıklarını düşündüler. Avustralya’nın Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden baş araştırmacı Ivo Labbe şunları söyledi: “Bu çağdaki çoğu galaksi hala küçük ve zaman içinde yalnızca kademeli olarak büyüyor olsa da, hızla olgunlaşan birkaç canavar var. Neden böyle ya da neden böyle? Bunun nasıl olacağı bilinmiyor.”

Bay Labbe, “Aklımızı uçurduk, bir şekilde inanamadık,” dedi. Nature dergisinde sonuçlarını yayınlayan bilim adamlarına göre, altı galaksinin güneşimizden milyarlarca kat daha ağır olduğu görülüyor.

Ancak, Samanyolu kadar çok yıldızı ancak uzayın nispeten küçük bir diliminde sıkıştırarak son derece kompakt olduklarına inanılıyor.

Çalışmaya katılan Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden Joel Leja, keşfin “çoğumuzun yerleşik bilim olduğunu düşündüğü şeyi alt üst ettiğini” söyledi.

“Öyle beklenmedik bir şey bulduk ki, aslında bilim için sorun yaratıyor. Erken galaksi oluşumunun tüm resmini sorguluyor.”

Mevcut teoriler, evrenin hızlı bir genişleme döneminden sonra, gazın birleşerek ilk yıldızlara dönüşmesi ve galaksilerin oluşmaya başlaması için birkaç yüz milyon yıl soğuduğunu öne sürüyor. Bu dönem karanlık çağlar olarak bilinir.

Webb teleskobundan gelen veri seti arasında yeni galaksilerin gözlemleri de yer aldı. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Webb’i, neredeyse 33 yıl önce fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak kabul ediliyor. Hubble’dan farklı olarak, daha büyük ve daha güçlü olan Webb, kızılötesi görüşüyle ​​toz bulutlarının arkasını görebilir ve daha önce keşfedilmemiş galaksileri bulabilir.

Bilim adamları, 13,8 milyar yıl önce evrenin yaratılmasından sonra oluşan ilk galaksileri ve yıldızları sonunda gözlemlemeyi umuyorlar. Araştırma ekibi hala hassas spektroskopi yoluyla galaksilerin resmi onayını bekliyor. Leja, birkaç nesnenin galaksiler olmayabileceğini, ancak gizlenmiş süper kütleli kara delikler olabileceğini söyledi. Labbe, bazılarının daha küçük olabileceğini kanıtlasa da, “en azından bazılarının galaktik devler olma ihtimali yüksek” dedi. “Önümüzdeki yıl bize söyleyecektir.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir