Deyimler yüzyıllarca kulaktan kulağa gelen özlü sözlerdir. Mecazi anlamlı olan deyimler yeri geldiğinde söylendiğinde uzun uzun cümlelerin bir iki kelimeyle anlatılmasını sağlar. Peki deyim nedir? Deyimin sözlük anlamı, “Anlatıma Akıcılık, çekicilik katan, çoğunun gerçek anlamından ayrı bir anlamı bulunan, genellikle de birden çok sözcüklü dil öğesi, kalıplaşmış sözcük topluluğu” olarak belirtilmiş.
GEMİLERİ YAKMAK DEYİMİ NE ANLAMA GELİR?
Gemileri yakmak deyiminin anlamı “Geri dönmesi olanaksız bir davranışta bulunmak. Geri dönüşü olmayan bir yola girmek” olarak bilinir. Peki Gemileri yakmak deyimi nereden gelir?
GEMİLERİ YAKMAK DEYİMİ NEREDEN GELİYOR?
Gemileri yakmak deyiminin ortaya çıması Emeviler dönemine uzanır. Peki ‘Gemileri yakmak sözü nereden geliyor? İşte Gemileri yakmak deyiminin ortaya çıkış hikayesi:
Emevi komutanı Tarık bin Ziyad Kuzey Afrika Valisi tarafından İspanya’yı fethetmekle görevlendirilir. Tarık bin Ziyad ve 7 bin kişilik ordusu İspanya’da karaya ayak bastıklarında, İspanya kralının yüz bin kişilik bir ordu hazırladığı ve saldırıya geçeceği dedikodusu ordu içinde yayılmaya başlamış. Tarık bin Ziyad, askerlerinin endişe ve korku duymaya başladığını fark etmiş.
Ünlü komutan, bütün askerlerin yüksekçe bir tepeye çıkmasını emreder ve sahilde bıraktığı birkaç askere ise geldikleri gemileri yakılmasını emreder. Gemilerin yakılması emredilen askerler bu emre şaşırsa da emir büyük yerden olunca mecbur kalarak geldikleri gemileri ateşe vermişler.
Gemiler kısa sürede yanıp kül olunca Tarık bin Ziyad askerlerine dönüp, “Gördünüz gemileri yaktık. Artık dönüşümüz yok. Ya İspanya ordusunu yenip zafer kazanacağız ya da hepimiz burada öleceğiz” der. Ünlü komutanın bu sözü üzerine Emevi ordusu İspanyolları savaşta mağlup eder ve zafer kazanır.