Güneşin gizemiyle ilgili heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. CNN’de yer alan habere göre 19 Mayıs’ta yayınlanan sekiz görüntü, Ulusal Bilim Vakfı’nın Hawaii’deki Maui adasında bulunan 4 metrelik (13,1 fit) bir teleskop olan Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu kullanılarak çekildi.
Güneşin 11 yıllık döngüsünün zirvesi olan Temmuz 2025 güneş maksimumu yaklaştıkça güneş giderek daha aktif hale gelse de fotoğraflar güneş yüzeyinin daha sessiz yönlerini gösteriyor. Soğuk, karanlık güneş lekeleri, fotosferde veya manyetik alanın güçlü olduğu güneş yüzeyinde noktalar halinde bulunuyor ve Dünya boyutunda veya daha büyük olabilirler. Güneş lekesi kümeleri, plazma ve manyetik alanın bir kısmı güneşin dış atmosferinden veya koronadan sıkışıp güneş sistemi boyunca akmaya başladığında güneş patlamalarının ve koronal kütle fırlatmalarının neden olduğu düşünülüyor.
Güneşin en yeni görüntüsü NASA’nın mavi renkle gösterilen Nükleer Spektroskopik Teleskop Dizisinden (NuSTAR) gelen yüksek enerjili X-ışını verilerini içerir; Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın yeşil renkle gösterilen Hinode görevindeki X-ışını Teleskopu’ndan (XRT) gelen düşük enerjili X-ışını verileri; ve NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nde (SDO) Atmosferik Görüntüleme Düzeneği (AIA) tarafından algılanan ultraviyole ışık kırmızıyla gösterilmiştir.
Güneşin gizemi çözülüyor mu?
Güneşten gelen bu enerjik patlamalar, Dünya’nın uydu tabanlı iletişimini etkileyebilir. Görüntülerde gösterilen güneş lekesi bölgeleri, aksine bir çalışmadır. Parlak sıcak plazma, güneşin yüzeyinde yukarı doğru akarken, daha koyu, daha soğuk plazma aşağı doğru akar. Yüzeyin üzerindeki atmosferik katman olan kromosferde, iplik benzeri yapılar manyetik alanların varlığını ortaya koyuyor.
Karanlık güneş lekelerinde, manyetik alanın en güçlü olduğu yerde bulunan parlayan noktalar da dahil olmak üzere ince, ayrıntılı yapılar görülebilir. Isıyı taşıyan penumbral filamentler adı verilen manyetik alandan türetilen parlak şeritler güneş lekesini çevreler.