1. Anasayfa
  2. Bilim

NASA uydusu tarafından çekildi! Dünya’yı hiç böyle görmediniz…

Dünya’nın NASA uydusu tarafından çekilen bir fotoğrafı Karayip Denizi'ndeki parlak mavi suyu ve Hindistan'daki dumanı ortaya koyuyor. İşte Karayip Denizi'nin parlak mavi tonundan kuzey Hindistan'ın üzerindeki yoğun sise kadar her şeyi yakalayan, gezegenimizin çarpıcı görüntüleri…

NASA uydusu tarafından çekildi! Dünya’yı hiç böyle görmediniz…
0

Bir NASA uydusu dünyanın yeni fotoğraflarını çekti. Fotoğraflarda dünyanın küresel hali gözler önüne serildi. Bu resim, uzaydan Dünya’ya yeni bir küresel bakış açısı sağlamanın yanı sıra, orman yangınlarını, kuraklıkları ve selleri takip edebilmenin yanı sıra okyanus ekolojisini ve deniz sağlığını izleyecek yeni bir bilim misyonunun sadece başlangıcı. MailOnline’de yer alan haberde göre bunun nedeni , uzmanların gezegenimizin okyanusları, atmosferi ve karası hakkında hayati bilgiler sağlayacağını umdukları yakın zamanda fırlatılan bir NASA uydusu olan NOAA-21 tarafından çekilmiş olmasıdır.

Dünyayı gözlemleyen uzay aracı, aralık ayı başında veri toplamaya başlayan ve 24 saatlik bir süre boyunca çerçeve mozaiği üreten Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Paketi (VIIRS) olarak bilinen bir alete sahip.

Uzaydan Dünya’ya yeni bir küresel bakış açısı sağlamanın yanı sıra, bu resim okyanus ekolojisini ve deniz sağlığını izlemenin yanı sıra orman yangınlarını, kuraklıkları ve selleri takip edecek yeni bir bilim görevinin sadece başlangıcı. Parlak mavi Karayip Denizi’nden (resimde) karla kaplı Himalayalar ve Tibet platosuna kadar her şeyi yakalar. Karla kaplı Himalayalar ve Tibet platosu da dahil olmak üzere her türden özelliği, tarımsal yanmanın neden olduğu kuzey Hindistan üzerindeki pus ve dumana kaptırdı. VIIRS, kasırga oluşumunu izlemek için önemli bir ölçüm olan deniz yüzeyi sıcaklığını ölçerken okyanusun rengini izlemek, okyanus ekolojisi ve deniz sağlığının önemli bir göstergesi olan fitoplankton aktivitesini takip etmeye yardımcı oluyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nde program bilimcisi olan Dr Satya Kalluri, “Yukarıdaki sol alttaki resimde Küba ve Bahamalar çevresinde görülen turkuaz renk, kıta sahanlığı çevresindeki sığ sulardaki tortudan geliyor” dedi. VIIRS karada orman yangınlarını, kuraklıkları ve selleri tespit edip ölçebilir ve verileri orman yangını dumanının kalınlığını ve hareketini izlemek için kullanılabilir. Cihaz ayrıca kar ve buz örtüsü, bulutlar, sis, aerosoller ve toz ile dünyadaki mahsullerin sağlığının analizini sağlıyor.

Görüntüleri hem görünür hem de kızılötesi ışık spektrumlarında toplayarak bilim adamlarının Dünya yüzeyinin ayrıntılarını görmelerine olanak tanıyor. Dr Kalluri, en önemli kullanımlarından birinin Alaska üzerinde görüntü üretmek olduğunu ekledi, çünkü NOAA-21 gibi uydular Dünya’nın Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na yörüngesinde dönüyor, bu nedenle günde birkaç kez doğrudan Kuzey Kutbu üzerinden uçuyorlar. Ayrıca, şehir ışıkları, şimşek, auroralar ve gemilerden ve yangınlardan gelen ışıklar dahil olmak üzere gece ışıklarının görüntülerini yakalayan Gündüz-Gece Bandı olarak bilinen şeye de sahiptir.

Ortak Polar Uydu Sistemi (JPSS) Uçuş Projesi NASA proje bilimcisi Dr James Gleason, “VIIRS pek çok disipline hizmet ediyor, kesinlikle kritik bir ölçüm seti,” dedi.

VIIRS, ekin tahminleri yapmaya çalışan tarım ekonomistlerinden, orman yangını dumanının nerede olacağını tahmin eden hava kalitesi bilim adamlarına, bir afetin etkisini anlamak için gece ışıklarını sayan afet destek ekiplerine kadar ilgisiz alanlarda bilim adamları tarafından kullanılan birçok farklı veri ürünü sağlıyor…

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir