Singapur’da üç kral pengueni ve üç Humboldt pengueni beş kişilik bir veteriner ekibi tarafından çok önemli bir ameliyat yapıldı. Penguenlere dünyada ilk kez uygulanan katarakt ameliyatı yapıldı. Tarihe geçen ameliyatta özel yapım göz içi lens implantları takılmadan önce, geriatrik hayvanlarda gelişen ve görmelerini engelleyen yaşa bağlı yaygın bir durum olan kataraktın neden olduğu bulanık lensler çıkarıldı. BBC’de yer alan habere göre Mandai Wildlife Group (MWG), lenslerin Almanya’da hassas ölçümlere dayalı olarak her bir penguenin gözüne uyacak şekilde üretildiğini ve yapımının yaklaşık iki ay sürdüğünü söyledi. Grup, Singapur’daki dört vahşi yaşam parkında yaklaşık 1.000 türden oluşan yaklaşık 21.000 hayvanı yönetiyor.
Yaşlılıktan gözleri görmüyordu
MWG veterineri Dr Ellen Rasidi, “Merceklerindeki bulanıklığı ve önlerindeki şeyleri görmekte zorlanıyormuş gibi hareket ettiklerini fark ettik” dedi. Hemen sonrasında, penguenler sudan uzak durmak ve kolonilerinin geri kalanından ayrı bir inde kalmak zorunda kaldılar. Göz damlaları da günde iki kez uygulandı.
Ancak her bir penguen için 2,5 saate kadar süren ameliyattan yaklaşık üç ay sonra, suda yaşayan uçamayan penguenler yanıt verebilirlik ve aktivite seviyelerinde gözle görülür bir artışla artık net bir şekilde görebilirler. MWG geçmişte deniz aslanları ve orangutanlar gibi diğer geriatrik hayvanlar üzerinde katarakt ameliyatları gerçekleştirmiştir. Ayrıca potansiyel olarak ölümcül bir ayak hastalığını tedavi etmek için yırtıcı kuşlar için 3 boyutlu koruyucu ayakkabılar basmak gibi yenilikleri de benimsemiştir.
Veteriner oftalmolog olan Dr. Gladys Boo, muhtemelen ilk kez penguenlerin göz içi lens implantlarını başarılı bir şekilde alarak veterinerlik tıbbında bir “dönüm noktası” olduğunu düşünüyor.