1. Anasayfa
  2. Dizi ve Sinema

Nursema neden müddetim var dedi? Boşanmada müddet nedir?

Show Tv’nin sevilen dizisi Kızılcık Şerbeti'nin bu akşam ekranlara gelen 27’nci bölümünde Nursema, Umut’un ‘artık evlenmek için gün alalım mı?’ sorusunu ‘müddetim var’ diyerek reddetti. Ceren Karakoç’un canlandırdığı Nursema karakterinin evlilik başvurusunu ertelemek için gerekçe olarak sunduğu ‘müddet’ ise merak konusu oldu.  Peki boşanma sonrasında müddet nedir? İşte yanıtı…

Nursema neden müddetim var dedi? Boşanmada müddet nedir?
0

Başrollerini, Barış Kılıç, Evrim Alasya, Sıla Türkoğlu, Sibel Taşçıoğlu, Müjde Uzman, Doğukan Güngör, Settar Tanrıöğen ve Aliye Uzunatağan’ın paylaştığı Kızılcık Şerbeti dizisi, bu akşam 27’nci bölümüyle ekranlara geldi. Metehan’ın babasıyla ilgili gerçeği öğrenmesiyle başlayan yeni bölüme Umut’un ailesinin Nursema’ya tepkisi ve Fatih’in Aylin’in evinde babası Abdullah Bey’e yakalanması damga vurdu.

Nursema Umut’un teklifini reddetti

Dizinin yeni bölümünde Nursema’nın Umut’un evlenmek için gün alma teklifini şimdilik reddetmesi ise merak konusu oldu. İkilinin yemeğe çıktığı restoranda Umut: “Biz de artık evlenmek için gün alsak mı?” diye sordu. Nursema ise “benim müddetim var ya şu an olmaz ama az kaldı” diye yanıt verdi. Bu sahne sonrası oyuncu Ceren Karakoç’un canlandırdığı Nursema karakterinin ne müddetinden bahsettiği merak konusu oldu.

Nursema’nın mazereti bir kanun maddesi

Nursema’nın hemen evlenememelerine sebep olarak gösterdiği mazeret, Türk Medeni Kanunu’nun 132’nci maddesindeki kısıtlamaya dayanmakta. Bu kanuna göre “evlilik sona ermişse kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez.” Boşanan bir kadının yeniden evlenebilmesi beklediği bu süreye ‘iddet müddeti’ (bekleme süresi) denilmekte.

Doğacak çocuğun soybağını korumak için

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki medeni kanun olan Mecelle ve Cumhuriyet’in ilanından sonra 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’nda yer alan bu kanun maddesi, boşanan kadının olası bir hamileliği durumunda doğacak çocuğun soybağının karışmaması için uygulanmakta.

Dava yolu ile kaldırılabilir

Boşanan kadının yeniden evlenebilmesi için uygulanan yaklaşık 10 aylık bekleme süresini beklemek istemeyenler ise dava açarak bu süreyi kaldırabilir. Aile Mahkemesine açılan ‘iddet müddetinin kaldırılması’ davasıyla kadının hamile olmadığını raporla kanıtlaması halinde bu süre mahkeme kararı ile kaldırılır.

Yurtdışında da örnekleri var

Kaynağı Roma Hukuku’na dayanan ve İslam Hukuku’nda da yer alan bu uygulama Türkiye dışında farklı ülkelerde de uygulanmakta. Örneğin boşanan kadın için İtalya’da 300 gün, Japonya’da ise 6 ay bekleme süresi var. Ancak Japonya Anayasa Mahkemesi bu süreyi uzun bularak 100 güne indirdi. Amerika’da ise Nebraska, Oklahoma, Wisconsin, Alabama, Kansas ve Texas’ta 1 aydan 6 aya kadar değişen hem erkek hem de kadın için bekleme süreleri uygulanmakta. Ancak ABD’nin belli bölgelerinde uygulamam bu süre çocuğun soybağını korumak değil, tarafların hızlı ve hatalı bir karar vermeden düşünmelerine imkan tanımak için.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir