1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Bakan Bilgin'den son dakika EYT açıklaması! Meclise geleceği tarih ve yaş şartı belli oldu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’den son dakika EYT açıklaması! Bakan Bilgin milyonların merakla beklediği EYT’de yaş konusunun ihtimal dahilinde olduğunu açıkladı. Bakan Bilgin, Ocak ayına varmadan EYT’yi ortadan kaldıracaklarını söyledi. Bakan Bilgin Staj mağdurları ile ilgili de bilgi verdi. Peki EYT’de yaş şartı neye göre olacak, yaş sınırıyla ilgili son durum ne? İşte Bakan Bilgin’in son dakika EYT açıklamaları…

Bakan Bilgin’den son dakika EYT açıklaması! Meclise geleceği tarih ve yaş şartı belli oldu!
0

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve ailelerinden oluşan milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarında. Bakan Vedat Bilgin’den yeni EYT açıklaması geldi. Bakan Bilgin, ” EYT’de yaş konusu ihtimal dahilinde, henüz netlik kazanmadı. Ocak ayına varmadan EYT’yi masadan kaldırırız. Meclis’e gitmiş olur” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Haber Global’e konuk olarak, canlı yayında merak edilenleri cevaplıyor..

İşte Bakan Bilgin’in açıklamalarından satır başları…

Dünyadaki durum, Türkiye’ye ağır bir enflasyon olarak yansımıştır. Enflasyon ücretleri düşürür, tahrip eder, öyle bir tarafı vardır. Biz 2 yıldır bu sürecin meydana getireceği sorunları görerek çok açık bir politika izledik. Türkiye sosyal bir devlettir. Emekçileri koruyan bir yapıya sahiptir. Biz bu yaklaşımı son 2 yılda kararlılıkla sürdürdük.

Enflasyon yüzde 35-40’a düşecek

Enflasyon geçtiğimiz ay hız kesmeye başladı. Tahminimizce, yüzde 35 ila 40 arasında mayıs ayına gireceğiz. Biz 8.500 rakamı açıklarken, beklentileri ölçen bilimsel bir çalışma yaptırdık ve derinlemesine gözlem ve araştırma teknikleri olan bir araştırma yaptırdık. Küçük, büyük ve orta ölçekte çalışan işletme sahiplerine, yöneticilere, sendikalara, işçilere, bir de kamuoyuna sorduk.

Asgari ücrette 9 bin TL diyaloğu

Belirlediğimiz asgari ücret rakamı, Cumhuriyet tarihinin rekoru. Peşin muhalefet yapmak isteyenler kendilerine gerekçe üretmekte zorlanabilir. Biz doğru yaptığımızı biliyoruz. Kaç gündür telefonlarımız susmuyor. Bu rakam çok ciddi bir rakamdır, bazılarında panik yaratmıştır. 7 bin 500- 8 bin arasında beklentileri olanlar, rahatsızlık duymuşlardır.

Sendikalarımızla çalışmaya çok önem veriyoruz çünkü emeği temsil eden kuruluşlardır. Türkiye’de sendikalaşma oranı ne yazık ki çok düşük. Örgütlenmenin önünde birçok engel var. Sendikalaşmanın önünü açacak çalışmalar yapmamız gerektiğini defalarca söyledim. Bunu da teşvik edecek başka projelerimiz var. Elbette asgari ücret komisyonu 3 bileşenlidir. Çalışma Bakanlığı orada taraf değildir. Bu defa işçi temsilcimiz Türk-İş katılmadı. 9 bin olmazsa imzalamayız dediler. O da onların takdiridir.

Yarın mecliste

Geçtiğimiz sene kamu çalışanlarımıza enflasyonun üzerinde bir artış yaptık. Bu sene de çalışmalarımız devam ediyor. Yılbaşından hemen önce ya da sonra hemen paylaşırız. Kamu çalışanlarımız için yaptığımız çok önemli bir şey var. Talep edilirken çok konuşuluyordu ama çözülünce pek konuşulmuyor. O da şu, sözleşmeli personellerimizi kadroya geçirdik. Yarın Meclis’e gidiyor.

EYT’de yaş şartı var mı?

“Kabine’de benim sunumum yok ama ben bu konuları Cumhurbaşkanımıza arz ediyorum. Bu toplantıda da geldiğimiz son aşamayı ileteceğim. Bunu kendisi değerlendirecek. Kabine’de karar çıkar mı kesinlikle söyleyemem ama değerlendirileceğini söyleyebilirim. Bir yaş aralığı olması ihtimal dahilinde. Henüz netleşmedi. İmkanlar nispetinde en kapsayıcı düzenlemeyi çıkaracağız. Aralık ayının başındaki rakam 1 milyon 900 bindi. Sayı her ay artıyor… Ocak ayı başında 2 milyonu geçebilir. Bu kadar kişi yaş şartı olmasaydı emekli olabilecekti. Yaklaşık 400 bini memur, 480 bini BAĞKUR’lu. Diğerlerinin çoğunluğu 4A’lılar. 274 bin kişini de işi yok ve yaşı bekliyor. Yaş sınırı olursa aşağı yukarı yarısı bu yıl, yarısı diğer yıl oluyor.

Staj mağdurları ne olacak?

2Staj bir mağduriyet konusu değildir, bir eğitimdir. Staj ile çalışma hayatı başlamaz, sözleşmeyle iş akdiyle başlanır. Böyle bir düzenleme söz konusu değil, EYT onu kapsamıyor, EYT onunla ilgili bir konu değil zaten.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir