ÖTV (özel tüketim vergisi) ödemeden sıfır otomobil satın alma hakkı, engelli birey ve yakınları için hayatlarını kolaylaştıran bir avantaj. 2002 yılında yürürlüğe giren 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci maddesi ile tanınan bu istisna engelli bireyler için yaklaşık yüzde 30-32 oranında bir indirim sağlamakta. 1 Ocak 2024 itibariyle engelli bireylerin alabilecekleri otomobil fiyatı, motor hacmi 1.6 litreyi geçmemek kaydıyla maksimum 1milyon 591bin 200 liraya yükseltildi. Ancak satış sonrasında otomobil üzerine konulan ‘5 yıl boyunca satılamaz’ şerhi, bu süre dolmadan satış söz konusu olduğunda aileler için caydırıcı olmakta. İşte pek çok kişinin merak ettiği o soruların yanıtlarını sizler için derledik…
Engelli aracı 5 yıl dolmadan satılabilir mi?
Evet satılabilir. ÖTV muafiyeti ile alınan bir otomobilin 5 yıllık süre dolmadan satışı, faydalanılan indirim miktarının iadesi ile mümkündür.
ÖTV muafiyetinin iadesi nereye yapılır?
ÖTV kapama işlemi vergi dairelerinde yapılmaktadır. Ancak her ilde sadece bir vergi dairesinde ÖTV birimi bulunur ve kapama işlemi yalnızca bu merkezlerde gerçekleştirilmektedir. Örneğin İstanbul’daki Ümraniye, Ankara’daki ise Yeğenbey Vergi Dairesi’nde yer almakta.
Ödeyeceğim ÖTV nasıl hesaplanır?
ÖTV kapamalarında iade edeceğiniz tutar, kullanım sürenize göre ya da aracın satış yapılan tarihteki değeri üzerinden değil, aracı satın aldığınız tarihteki muafiyet miktarınızla aynı olur.
Yeniden ÖTV muafiyeti ile araç satın alabilir miyim?
ÖTV muafiyeti hakkı engelli birey ve yakınları için 5 yıllığına tanınmakta. Aracın 5 yıldan önce satılması halinde yeni bir araç satın alma hakkı araç alımının üzerinden 5 yıl geçmesi halinde mümkündür.
Sadece anne ya da baba satış yapabilir mi?
Engelli birey şayet 18 yaşın altında ise doğal vasisi anne ve baba olduğu için ÖTV kapama işlemi sırasında vergi dairesinde alıcı ile birlikte her ikisinin de hazır bulunması gerekir. ÖTV miktarı vergi dairesinde ödendikten sonra verilen şerh kaldırma yazısı ile noterde satış işlemi gerçekleştirilebilir.
ÖTV ödendikten sonra aracı kendi üzerimize alabilir miyiz?
Satış sürecinin zor olacağı düşüncesiyle aileler, zaman zaman satış öncesinde muaf oldukları ÖTV’yi ödeyip ruhsattan ‘engelli araç’ ibaresinin kaldırdıktan sonra aracı kendi üzerine almak için vergi dairesine başvurmakta. Ancak anne ve baba, aracın sahibi olarak görünen 18 yaşından küçük engelli bireyin doğal vasisi olmaları nedeniyle alıcı olamaz. Bu durumda devirin üçüncü bir kişiye yapılması gerekir.