1. Anasayfa
  2. Ekonomi

EYT Meclis’te peki kaç günde yasalaşır? Emekli başvuru süreci nasıl olacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) merakla düzenlemenin ne zaman Meclis’e geleceğini bekliyordu. Beklenen haber geldi ve EYT düzenlemesi mecliste imzaya açıldı. Peki EYT çalışması TBMM’ye geldikten kaç gün sonra yasalaşır? EYT’liler yasa çıktıktan sonra ne zaman emeklilik için başvurabilecek? İlk maaşlarını yasa çıktıktan ne kadar sonra alır? EYT’lilerde en kritik süreç başvuru süreci… Yığılma nedeniyle..

EYT Meclis’te peki kaç günde yasalaşır? Emekli başvuru süreci nasıl olacak?
0

Milyonlarca EYT’linin gözü kulağı yasal düzenlemenin Meclis’e geleceği gündeydi. Ve beklenen oldu…

EYT süreci…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Aralık 2022’de müjdeyi vermiş yaş sınırı olmaksızın prim gününü dolduran ve çalışma yılını tamamlayan tüm EYT’lilerin emekli edileceğini duyurmuştu.

Ancak aradan yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen henüz EYT düzenlemesi Meclis’e gelmemişti. Her gün yeni bir açıklama yapılsa da EYT’liler yasal düzenlemenin ne zaman Meclis’e geleceğini ve ne zaman emekli olacaklarını merak ediyordu. Ve sonunda EYT Meclis’te imzaya açıldı. Peki EYT kaç gün sonra yasalaşır? EYT’liler ne zaman emeklilik için başvuracak, ilk emekli aylıklarını ne zaman alırlar?

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç EYT’deki yasalaşma ve emekli aylıklarının alacağı süreçle ilgili canlı yayında önemli bilgiler verdi:

“Meclise geldikten sonra yasalaşma süreci 2 hafta içerisinde tamamlanabilir. Çünkü komisyonda ve genel kurulda gerek muhalefet gerekse iktidarın hızlıca görüşmek ve yasalaşması kapsamında çabası var. Eğer içerisinde bir tartışma konusu olacak madde yoksa hızlıca tamamlanır. Bundan sonraki teknik çalışmalar olacak. Staj başlangıcı olabilir mi o çok siyasi karar gerektiren bir konu. O konuda bir gelişme beklemiyorum. Çok fazla talepler var. Deprem döneminde 8 Eylül 1999’dan sonra dönemi de kapsama alanına alma talepler var. Bunlar zor görünüyor ama belli olmaz.

Şubat ortasında resmileşir

Görüşmeler Şubat ortasında tamamlanırsa yasa Şubat ortasında yayınlanırsa emeklilik başvuruları Şubat ayının sonuna kadar yapılabilir. Bu konuda sıkıntı olacağını sanmıyorum. Vatandaşlar ilk başta panikle e-devlet üzerinden ya da SGK merkezlerine akın edebilir ancak bu ilk bir iki gün sonra rahatlar diye düşünüyorum. E-devlet üzerinden başvuru işlemlerini yapıp tüm süreci oradan takip etmek mümkün olacak. Bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

İlk maaş nisan ayı olabilir

Şubat sonuna kadar koşullar tamamlanmış olan kişiler için muhtemelen nisan ayında aylıkları ödenir ancak 1 Mart’tan geçerli olmak üzere toplu ödenir. Bu işlem e-devlette 3 haftayı bulabilir. Aynı anda çok kişi başvurabileceği için biraz süre uzayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir