1. Anasayfa
  2. Ekonomi

EYT’de stajyerler sesini duyurdu! Sosyal Güvenlik Müşaviri açıkladı: “Çalışma yapılıyor”

EYT’li Stajyer mağdurları sonunda sesini duyurdu! EYT'de stajyer ve çırak mağdurlarında son dakika gelişmesi! Sosyal Güvenlik Müşaviri A Haber’de açıkladı : “Bir an önce kapsama alınmalı, stajyerler için çalışma yapılıyor….”

EYT’de stajyerler sesini duyurdu! Sosyal Güvenlik Müşaviri açıkladı: “Çalışma yapılıyor”
0

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yıllardır süren mağduriyette artık sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarına bakıldığında EYT artık Aralık sonu Meclis’e gelip Ocak ayında ise yasalaşmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Ancak EYT’lilerde kanayan yaralardan birisi de stajyer ve çırak mağdurları. Prim ve yıl şartını karşılamalarına rağmen 8 Eylül 1999 öncesi stajer olarak SSK’lı olan vatandaşlar da mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Uzman isim Stajyer ve Çırakların da son anda EYT’ye eklenebileceğini söyledi. İşte detaylar…

EYT’de şimdi de 8 Eylül 1999 öncesi stajler ve çıraklık sigortası yatan vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. Stajyer ve çıraklık sigortası ile primi yatıp mesleğe başlayanlar EYT kapsamına kendilerinin de alınmasını istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Bunlar bir çalışan değil, öğrencidirler” diyerek staj mağdurlarına kapıyı kapatmıştı ancak son günlerde sesini yükselten sataj mağdurları dikkat çekmeyi başardı. Bunun adaletsizlik olduğunu savunan çırak ve stajyerler 11 Aralık’ta Ankara’da basın açıklaması yaparak sesini duyurdu. 1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanların durumu ne olacak? Bu kişiler ne talep ediyor?

EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklik yapılmasıyla ortaya çıktı. Bülent Ecevit başbakanlığında ANASOL-M olarak adlandırılan Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi koalisyonu iktidardaydı. Yasanın ana amacı sosyal güvenlik sistemini ıslah etmekti. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları kanunla değiştirildi. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş koşulu da getirildi.  Kanun değişikliğinden önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yeterliydi.

Değişiklik öncesinde kadınlarda 20; erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu. 1999’daki değişiklikten önce 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 38; erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, emeklilik şartlarında 1999’da yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini talep ediyor. İstekleri yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmak.

Stajyer ve Çırakları EYT talebi

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer kaydı olanlar çıkacak düzenlemenin kendilerini de kapsamasını istiyor. Bu kişiler 8 Eylül 1999’dan önce SGK’da çırak ve kaydı bulunanların şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

SGK belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi var

Bu kişiler çıraklık ve stajyerlik yaparken SGK’ya kayıtlıydı. Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi yer alıyor.  Çırak ve stajyeler SGK kayıtlı iken çalıştıklarını belirterek bunun emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini istiyor.

Stajyerler dikkati çekmeyi başardı

Stajyerlerin EYT kapsamına alınması ilk başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından net bir şekilde reddedildi. Ancak son dönemde Staj ve çıraklık mağdurlarının seslerini yükseltmiş ve sosyal medyada örgütlenmesi hükümetin de dikkatini çekti. A Haber yayınına katılan Sosyal Güvenlik Müşaviri Çetin Ateş EYT’de stajyerlere bir umut ışığı olabileceğini ve son dakikada yasaya bir ekleme yapılabileceğini açıkladı. İşte Çetin Ateş’in açıklamaları…

“Stajyerler için şuna güveniyorum. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin geniş kapsamlı bir çalışma yapıyoruz dedi ya. Bunlarda zaten stajdan da bahsetti. Bunların bir an önce kapsama alınması gerekiyor. Çünkü geride 2023’e girerken temiz girelim toplum olarak. Herkesin derdi çözülsün.  Benim temennim bu. Bir çalışma yapıldığını biliyorum ama açıklama önemli…” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir