Milyonarca vatandaşı ilgilendiren EYT meselesinde yıllardır mücadele eden vatandaşların ve ailelerinin artık mutlu sona yaklaşmasına neredeyse günler kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda çalışmaların Aralık ayının sonuna kadar bitip Meclis’e gideceğini açıklamasının ardından milyonlarca emekli adayı, en çok da “EYT’de yaş şartı olacak mı? “EYT ne zaman çıkacak” gibi soruları araştırıyor. Peki EYT’de yaş şartı olacak mı? Stajyer, doğum ve askerlik borçlanması yapanlar EYT’den faydalanacak mı tüm soruların yanıtını uzman isim verdi…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, “EYT’de yaş sınırı olacak mı?” sorusuna, “EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. İlgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023’e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız” diye yanıt verdi. Bu açıklama EYT’lileri heyecanlandırdı. EYT sorununun yeni yıla girmeden çözüme kavuşacağı umudu doğdu.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, EYT’de yaş sınırı, maaş hesaplama ve kimlerin EYT kapsamında olacağına dair soruların yanıtını verdi. Özgür Kaya yaş şartının tüm şartları oluşturan EYT’liler için uygun olmayacağını belirterek açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı…
“8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlara baktığımızda halihazırda emekli olamamış, 4.5 milyon vatandaş var. 99’dan önce sigortalı olmak tek başına EYT’li olma anlamına gelmez. Prim gününüzü tamamlamanız, hizmet yılını tamamlamanız gerekiyor. Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl. Kadınlar 20 yılı tamamlamış durumda. Bu yaklaşık 1 milyona yakın. Erkeklerde 1997 yılının 10. ayından önce sigortalı olanlar da 25 yıllık şartı yerine getirmiş oluyorlar. Potansiyel adayımız 1 milyon civarında.”
Özgür Kaya tv100’de katıldığı yayında EYT’lilerden gelen soruları şöyle yantıladı;
-Babam 1997 Haziran girişli. Askerlik borçlanmasını 2015 yılında ödedi. 2007’den beri 4A ağır sanayisi statüsünde çalışıyor. Yaş sınırı koyulduğunda bu haklardan yararlanabiliyor mu?
“1997 girişli olduğu için haklardan yararlanabilir. Ağır sanayide çalışıyorsa fiili yıpranma payı da alacak. Belirlenen tarihten daha önce emekli olması mümkün.”
-Maaş hesaplanırken 4447 öncesine dönülecek mi, Aylık bağlama oranı uygulaması olacak mı?
“Aylık bağlama oranında herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. Çalıştıkça prime esas kazanç dediğimiz sizin adınıza sosyal güvenlik kurumuna ödenen prim düşükse alacağınız emekli maaşı da haliyle düşük olacaktır.”
-Askerlik borçlanması maaşa ne kadar katkı yapar?
“Askerlik borçlanmasında asgari ücretin üç katı kadar ödeme yaparsanız maaşınıza olumlu yönde katkı yapar. Ama asgari ücret seviyesinde yaptığınız takdirde maaşınızda düşüş meydana gelir.”
-Sigorta girişi 1996 olan bir kadın 4160 gün priminin üzerine iki çocuk için borçlanma yapmak isterse yeni yasayı beklemeli mi?
“Beklesin. Gelecek olan yasal düzenlemenin taslağını en azından bir görmüş oluruz. Aksi durumda alacağı emekli maaşının olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir.”
-Sigorta girişi 1997 Mayıs ayı olan 44 yaşında bir erkek SSK 5500 Bağ-Kur 1700 prim günü ile nasıl emekli olabilir?
“SSK’dan Bağ-Kur’a geçtiği için 9000’li rakamları görmesi gerekiyor. Yaştan 60’ı bekleyip 5400’den emekli olması lazım. Bir an önce SGK’ya geçip 3 buçuk yıl 260 gün prim öderse 56 yaşında emekli olabilir. EYT çıktığında düşürülen yaş ne kadarsa o kadar fayda sağlayacak.”
-Sigorta girişi 15 Kasım 1998, 7639 gün primi olan, 25 yılı doldurması için askerlik borçlanması yaptırması gereken bir erkek çalışan EYT’li olur mu?
“Askerlik borçlanması yaparsa EYT kapsamına girmiş olur.”