1. Anasayfa
  2. Ekonomi

EYT’lilerin bir aylık toplam kaybı yaklaşık 21 Milyar TL!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) artık düzenlemenin bir an önce Meclis’e gelmesini bekliyor. EYT’de her an bir son dakika gelişmesi yaşanıyor. Milyonlarca EYT’li gelen haberleri yakından takip ediliyor. EYT’nin Meclis’e gelmesi geciktikçe yaklaşık 2.5 milyon vatandaş emekli olup maaşını alacağı günden bir gün daha eksiye düşüyor! EYT’nin Aralık’ta Meclis’ gelmesi bekleniyordu ancak son açıklamalara göre EYT’nin Ocak ayının sonunda Meclis’e gelmesi gündemde.  EYT’nin yasalaşması geciktikçe EYT’liler de maddi kayıp yaşıyor. Ortalama 2.5 milyon EYT’li olduğu ve ortalama asgari ücret kadar emekli maaşı ödendiği düşünüldüğünde EYT’lilerin bir aylık toplam kaybı yaklaşık 21 Milyar TL’yi buluyor… Peki EYT’de son durum ne? İşte EYT’de son gelişmeler…

EYT’lilerin bir aylık toplam kaybı yaklaşık 21 Milyar TL!
0

EYT düzenlemesinin meclise gelmesi beklenirken son Kabine Toplantısı’nın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulundu ve çalışmaların tamamlandığını son sözün siyasilerde olduğunu açıkladı. Peki, EYT’de son durum ne? EYT meclise ne zaman geliyor? EYT’de doğum borçlanması, askerlik borçlanması, kıdem tazminatı, banka promosyonunda son durum nedir? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son dakika gelişmeleri.

EYT çıktı mı, meclise geldi mi? EYT düzenlemesiyle ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Peki, EYT şartları ne olacak? Prim günü, yaş sınırlaması var mı? EYT’liler banka promosyonu alabilecek mi? İşte EYT ile ilgili kafalara takılan soruların yanıtları.

“EYT Meclisimizin taktirine sunacağız”

“Geçtiğimiz yıl son kabine toplantısının ardından 28 Aralık’ta Yeni Emeklilik Düzenlemesinin müjdesini kamuoyumuzla paylaştık” diyen Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen, binlerce vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorununu herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin taktirine sunuyoruz.

Bakan Bilgin “Söz mecliste”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT’nin Meclis’e sunulacağı tarihle ilgili konuştu. Bilgin, “Meclis gündemine gelmesi artık siyasetin vereceği bir karar” diye konuştu.

EYT’de yaş sınırı olacak mı?

Yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

EYT kimleri kapsıyor

EYT, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor. Bu tarihten önce işe başlayanlar yaş şartına bakılmadan prim günü ve sigortalılık süresini doldurduklarında emeklilik hakkı kazanacak.

EYT’den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak. EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK’ye yapılacak.

Düzenleme Meclise’e henüz gelmedi! EYT’lilerin kaybı 21 milyar TL

EYT müjdesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 28 Aralık’ta verildi. O günden bugüne 13 gün geçti ancak düzenleme henüz Meclis’e gelmedi. Eğer düzenleme Bakan Vedat Bilgin’in açıklamalarında olduğu gibi Ocak sonunda Meclis’e getirilirse EYT’liler beklentinin yaklaşık 1 ay sonrasında emekli olabilecek. EYT’den yaklaşım 2.5 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Bu süreçte EYT’lilerin emekli oldukları taktirde ortalama asgari ücret kadara emekli maaşı aldığı varsayıldığında EYT’lilerin toplamının 1 aylık kaybı yaklaşık 21 Milyar TL olacak.

e-Devlet’ten  EYT başvurusu nasıl yapılır?

SGK tarafından paylaşılan videoda emeklilik başvurusu adımları şu şekilde anlatıldı:

-Buna göre; e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklanacak.

-Sonra gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak.

-Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.

-SSK kapsamında aylık talepe edecekler ‘4A SSK’, Bağkur kapsamında ise ‘4B Bağkur’ seçilecek.

-Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

-Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak.

-‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli.

-Sonraki ‘ileri’ butonuna basılacak ve ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir