1. Anasayfa
  2. Ekonomi

İmar affı geliyor mu? Milyonların beklediği "İmar affı yasa teklifi" Meclis’e sunuldu

Seçim yaklaşırken milyonlarca vatandaş imar affının çıkıp çıkmayacağını merak ediyor. İmar affı Meclis'e sunuldu. Peki, imar affı ne zaman çıkacak, İmar affının son tarihi ne zaman? 2023 İmar affı ne zaman başlayacak? Milyonlarca vatandaş merak ediyor, işte imar affında son durum…

İmar affı geliyor mu? Milyonların beklediği “İmar affı yasa teklifi” Meclis’e sunuldu     
0

Kakaç, imara uygun olmayan, gecekondu ve ruhsatsız yapılarla ilgili vatandaşlar imar affının ne zaman çıkacağını merak ediyor. TBMM’ye imar affı yasa teklifi sunuldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçmesinin ardından seçim öncesi vatandaşlar şimdi de imar affının çıkmasını umut ediyor. Peki imar affı ne aşamada? İmar affı ne zaman başlayacak, imar affı çıktı mı? İşte tüm bu sorularla ilgili son gelişmeler…

İmar kanunlarına aykırı olarak yapılan yapıların sahipleri TBMM’de bekleyen imar affı yasa tasarısının ne durumda olduğunu araştırıyor. İmar affının çıkıp çıkmadığı merak ediliyor. Kaçak binası olan, binasının üzerine kaçak kat yapan, tarlasının üzerine ev yapan ve benzer şekilde imara aykırı yapılar yapan vatandaşların gözü TBMM’de imar affının komisyonda görüşülüp görüşülmediği merak konusu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imar affı çalışması ne aşamada? İşte imar affı ile ilgili son gelişmeler…

İmar affı nedir?

İmar affı başka bir adıyla imar barışı, imar kanununa aykırı yapılan ruhsatsız gecekondu şeklinde inşa edilen yapıların mülkiyet sorununun düzenlenmesidir. İmar affıyla ruhsatı olmayan yapılar kanunun belirleyeceği çerçevelerde ve mülk sahibinin ödeyeceği belirli ücretlerle ruhsatlandırılmasıdır. İmar affı, afet bölgelerinde bulunan riskli yapıların düzenlenmesini de amaçlar.

İmar affında son durum ne?

Türkiye’de imar affı ile ilgili son düzenleme en son 2018 yılında gerçekleşti. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların çözüme kavuşması amacıyla İmar Barışı hayata geçirildi. Vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi alabilmesi için bedelin en az %25’inin yatırılması gerekiyordu. 2018 yılında hayata geçirilen bu İmar Barışı’nda son ödeme tarihi 31 Aralık 2019 olarak belirtilmişti. Seçim dönemine girdiğimiz günlerde vatandaşlar yeni bir imar affı bekliyor. Peki imar affında son durum ne? İmar affından yararlanamayan milyonlarca vatandaş şimdilerde yeni bir düzenleme bekliyor.

İmar affı Meclis’te

BBP (Büyük Birlik Partisi) Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, ekim ayında TBMM’ye “İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ismiyle bir kanun teklifi sundu. Teklifin özeti şöyle: “Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi amaçlanmaktadır.”

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici  yaptığı açıklamada yüzbinlerce ailenin iptal edilen yapı kayıt belgeleri sonucunda idari para cezası ve yıkım kararıyla karşı karşıya kaldığını dile getirerek “Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.” Demişti.

İmar affı 2023 yılında çıkacak mı?

Mustafa Destici ve BBP tarafından sunulan imar affına yönelik kanun teklifi, henüz komisyondan çıkmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, en son 2020 yılında herhangi bir imar barışı sürecinin söz konusu olmadığını söylemişti. Yakın zamanda bakanlık tarafından yeni bir açıklama yapılmadı.

İmar affı kaç kez ve hangi yıllarda çıktı?

1966 Yılı 775 Sayılı Yasa

1976 Yılı 1990 Sayılı Yasa

1983 Yılı 2085 Sayılı Yasa

1984 Yılı 2981 Sayılı Yasa

1986 Yılı 3290 Sayılı Yasa

1987 Yılı 3366 Sayılı Yasa

1988 Yılı 3414 Sayılı Yasa

1989 Yılı 2981 Sayılı Yasa

2008 Yılı 5784 Sayılı Yasa

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir