1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Otomobilde ÖTV indirimi mi geliyor? İşte ÖTV’de son durum ve masadaki araç fiyatlarını düşürecek formüller…

Otomobil fiyatlarındaki hızlı artışı durdurabilmek için hükümet tarafından peş peşe düzenlemeler yapılıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat sıfır otomobil fiyatlarının ardından ikinci el fiyatları için de düğmeye bastı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araçların fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini söyledi. Peş peşe alınan önlemler akıllara ÖTV indirimini getirdi. Peki otomobil fiyatlarında ÖTV’de indirim yapılacak mı? Otomobil ÖTV’sinde son durum nedir?

Otomobilde ÖTV indirimi mi geliyor? İşte ÖTV’de son durum ve masadaki araç fiyatlarını düşürecek formüller…
0

Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre 6 ay 6 bin kilometre şartı 1 Ocak 2024’e kadar uzatılırken ikinci el otomobillere ilişkin de karar geliyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araçların fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini söyledi.

Otomobil fiyatlarının çok hılı yükselmesi akıllara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirim yapılıp yapılmayacağı sorusunu getirdi. Araç almayı düşünen vatandaşlar “Araçlarda 2024 yılında ÖTV indirimi gelir mi?” sorusun yanıtını arıyor.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedir?

Özel Tüketim Vergisi otomobil, cep telefonu, tablet, gibi bir çok teknolojik araç ve mücevhere ve beyaz eşyalarda uygulanıyor. Başta otomobil fiyatlarının düşmesi umudu olmak üzere bir çok üründe vatandaşlar ÖTV indirimi gelir mi? Sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, yetkililer ÖTV indirimi konusunda açıklama yaptı mı, indirim yolda mı? İşte merak edilenler! ÖTV, belli mal veya ürünler üzerinden yine belirli oranlarda devlet adına kesilen harcama vergisidir. Bu uygulama Türkiye’de ilk kez 2002 yılında yürürlüğe girdi. ÖTV’nin amacı, sosyal faydayı gözeterek bazı ürünlerin kullanımını azaltmaktır. ÖTV gelirleri devlet hazinesine aktarılır ve devlet hazinesinin önemli gelir kaynaklarından biri sayılır. Hangi ürünler üzerinden vergi alınacağı kanunla belirlenir ve kapsamı sınırlıdır. Yönetimi ve takibi en kolay veri çeşitlerinden biridir.

2024 Yılında ÖTV İndirimi Yapılacak mı?

ÖTV indiriminin olup olmayacağı merak konusu. Özellikle yeni araç almak isteyenler müjdeli haberi bekliyor ama bu konu henüz yetkili kişilerin gündeminde değil. Ancak yapılan açıklamalara göre şimdilik tek bir nihai sonuç var, o da sıfır araçların satışında ÖTV indirimi yapılmasıyla ilgili henüz bir çalışma olmadığı.

ÖTV hangi ürünlerde uygulanıyor?

ÖTV uygulanan ürünler:

– Beyaz eşya, motorlu taşıtlar, mücevher, kürk gibi lüks tüketim malları.

– Alkollü içeceker, tütün mamulleri gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen ürünler.

– Kömür, fosil atık, benzin gibi çevreye zarar veren ürünler.

 

ÖTV Uygulanmayan İstisnai Durumlar Nelerdir?

Özel Tüketim Vergisi kapsamına girip ÖTV alınmayan bazı özel durumlar vardır. Örneğin 2016’daki kanun değişikliğine göre kamyon, taksi, otobüs ve minibüs gibi ticari amaçla kullanılacak taşıtlardan ÖTV alınmıyor. Diğer istisnalar ise şöyle:

 

– Diplomatik alan,

 

–  Askeri alan,

 

–  İhracat ve ithalat,

 

–  Petrol arama,

 

–  Türk Hava Kurumunun alımları,

 

–  Güvenlik kuruluşları için silah alımı,

 

–  Kamu kurumlarının alımları.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir