1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Ünlü Sosyal Güvenlik uzmanı açıkladı: EYT’de en düşük emekli maaşı 11.640 TL prim günü 5.000 olacak!

EYT’de prim gün sayısı ve maaş tartışmaları sürerken SGK Uzmanı Ali Tezel’den çok dikkat çeken bir açıklama geldi. Ali Tezel 1999 önceki şartlara göre emekli maaşları hesaplanırsa en düşük EYT’li maaşının 11 bin 640 TL olacağını açıkladı. İşte detaylar…

Ünlü Sosyal Güvenlik uzmanı açıkladı: EYT’de en düşük emekli maaşı 11.640 TL prim günü 5.000 olacak!
0

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) gözü kulağı TBMM Komisyonu’nda. EYT düzenlemesi meclis komisyonunda bugün görüşülmeye başlandı. EYT’de kademeli prim gün sayısı tartışmaları sürerken bir de maaş hesaplamaları gündemdeki yerini koruyor. EYT’liler emekli olduklarında ne kadar maaş alacağını araştırıyor. EYT’lilerin maaşları eksik hesaplandı iddialarını SGK yaptığı açıklamada yalanlamıştı.

Sosyal Güvenlik uzmanı Ali Tezel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada EYT yasasında Meclis’te bazı değişiklikler olabileceğini iddia etti. Ali Tezel 1999 öncesine göre düzenleme yapıldığında yeniden 5 bin gün sınırı geleceğini EYT’lilerin maaşların da o günün şartlarına göre hesaplandığında artacağını açıkladı.

EYT’de 8 Eylül 1999 öncesine göre erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık gününü ve 5 bin prim gününü dolduranların yaş şartına bakılmaksızın emekli oluyordu. Ancak Meclis’e sunulan yasa tasarısında prim gün sayısına güncel yasa uygulandı ve kademeli prim gün sayısına göre birçok kişinin gereken prim günü 5.975’e kadar yükseldi.

Yasada pirim günü ve maaş hesaplaması değişebilir

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, EYT’liler için çok çarpıcı bir açıklamada bulundu. Ali Tezel, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada EYT’den 1999 ve öncesi sigortalı şartlarına göre hesaplandığına prim günü ve maaş hesaplamasında değişiklik olacağını söyledi:

İşte Ali Tezel’in açıklamaları:

5 bin pirim günü şartı yeniden gelir!

“EYT’de değişmesini beklediğim iki şey var. Birincisi 5 bin gün… 1999 öncesi yasada emeklilik için 5 bin prim günü şartı vardı. Meclis’e verilen yasa tasarısında ise 5 bin günden başlayıp 5 bin 975 güne kadar çıkan bir kademe yapmışlar. Bunun Plan Bütçe Komisyonu’nda veya Genel Kurul’da verilecek önerge ile düzeltilmesini bekliyorum. Madem 1999 öncesi gibi olacak öyleyse 5 bin gün. Ne işi var 5 bin 975 günün! O 1999’dan sonra verilen yasa ile 2002 yılında geldi.”

EYT maaş hesaplamaları

“İkincisi emekli aylıkları. Şu andaki sistemle emekli aylığı hesaplanırsa EYT’lilerin emekli aylığı taban aylığı denen 5 bin 500 lirayı geçmeyecek. Yani çalıan EYT’lilerin büyük bir kısmı emekli aylığını 5 bin 500 lira olarak alacak. Ancak 1999 öncesi gibi emekli aylığı hesaplanırsa en düşük emekli aylığı 11 bin 640 lira olacak. Madem 1999 öncesi gibi EYT’liler emekli olacak, emekli aylıklarının hesabında da 2000 yılı ve 2008 yılında yapılan değişiklikleri göz önüne almadan 1999 öncesi gibi EYT’lilere yüzde 70 aylık bağlama oranıyla aylık bağlanmalıdır. Böylece en düşük aylık 11 bin 640 lira olacaktır.”

thumbnail
Önerilen Yazı
EYT BAŞVURU EKRANI! e-Devlet EYT başvuru nasıl yapılır? Ekran açılınca hemen bu işlemi yapın!

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir