1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Biyometrik fotoğraf nasıl olur, biyometrik fotoğrafta neler yasak? Bu yasaklara çok şaşıracaksınız!   

Biyometrik fotoğraflar artık pasaport, kimlik kartı ve bir çok benzer resmi belgede şart koşuluyor. Birçok kişi daha önce çektirdiği fotoğrafın biyometrik fotoğraf olarak kullanılabileceğini sanıyor ancak müracaata gittiğinde hüsrana uğruyor! Peki biyometrik fotoğrafın ölçüleri neler, biyometrik fotoğraf çekilirken nasıl giyinmeli? Biyometrik gülmek neden yasak? Biyometrik fotoğraf çektirecek kişiler hataya düşmemek için biyometrik fotoğrafta güzel çıkmak için ne yapmalı, saçlar nasıl olmalı? Normal fotoğraf biyometrik yapılır mı? Gibi soruların yanıtını araştırıyor.  İşte doğru biyometrik fotoğrafta olması gerekenler…

Biyometrik fotoğraf nasıl olur, biyometrik fotoğrafta neler yasak? Bu yasaklara çok şaşıracaksınız!
0

Pasaporttan kimliğe, ehliyetten vize başvurusuna artık birçok resmi işlem ve belgede biyometrik fotoğraf zorunluluğu var. Biyometrik fotoğraf konusunda fotoğrafçınıza güvenebilirsiniz ancak yine de işi sağlama almak için biyometrik fototoğrafın kurallarını iyi bilmeniz gerekir. Çünkü biyometrik fotoğrafta küçük bir yanlış bile yapacağınız işlemlerde başa dönmenize neden olabilir. Biyometrik fotoğraf çektirirken istediği gibi poz veremezsiniz. Gülmek, yan durmak sert bakmak şaşkın bir ifadeye bürünmek biyometrik fotoğraflarda yasaktır. Peki doğru biyometrik fotoğraf nasıl olmalı, biyometrik fotoğraf kaç cm olmalı? Normal fotoğraf biyometrik yapılır mı? Yeni kimlik kartı için fotoğraf nasıl olmalı? İşte biyometrik fotoğraflarla iğli tüm detaylar…

Türkiye’de kullanılan çipli kimlik, ehliyet ve pasaportlarda artık biyometrik fotoğraflar zorunlu. Ancak biyometrik fotoğraf eskiden verdiğimiz o gösterişli vesikalık pozlarına benzemiyor. Artık vesikalık fotoğrafların belirli kuralları var! Peki neden biyometrik fotoğraflarda gülmek, kaş çatmak ya da yan durmak yasak? Biyometrik fotoğrafların tüm kurallarını sizler için araştırdık…

Biyometrik fotoğraf bizim ve dünyanın gündemine 2000’li yılların başında girdi. ABD’de yaşanan 11 Eylül saldırıları sonrası pasaport ve kimlik kartlarındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Özellikle terör saldırıları sonrası kimliklerin sahteliği ve güvenirliği tartışılır oldu. Devlet yetkilileri biyometrik fotoğraf konusunda daha hassas hale geldi. Biyometrik fotoğrafı ilk gündemine alan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) oldu.

En doğal haliniz kayıtlara geçiyor…

İletişim çağında kullandığımız pasaport ve kimlikler teknolojik dokunuşlarla daha akıllı hale geldi. Bunların başında ise çip ve bandrol sistemi geldi. Biyometrik fotoğraflara belirli kurallar getirilmesinin nedeni ise güvenlik tedbirleri çerçevesinde kimlik kartları ve pasaportların sahiplerinin en doğal halinin fotoğrafa yansıması ihtiyacı ile doğdu. Sistem sizi başkasına benzeyecek kadar aşırı makyajlı veya poz verirken değil, doğal halinizi kayıt altına almak istiyor.

Biyometrik fotoğraf standartları

ICAO’nun tavsiye ettiği standartlara göre biyometrik fotoğrafınızın yüzünüzün ortalanmış, düz bakar, kaş çatmadan veya gülmeden çekilmiş olması gerekiyor. Üstelik bunlar tek başına yeterli değil. Arka fonun beyaz, fotoğraf çözünürlüğünün 400 dpi, fotoğrafın genel boyutunun 50 mm x 60 mm, çehrenizin oturduğu alanın yüksekliğinin ise 36 mm olması gerekiyor.

Biyometrik fotoğrafta gülmek neden yasak?

Tüm bunlar sağlasa da yine sınıfta kalabilirsiniz. Yine de pasaport doğrulamadan geçemeyebilirsiniz. Neden mi? havalimanlarında pasaportları dijital olarak inceleyen FR sistemler, ağız ila burun ve iki göz arasındaki mesafeyi ölçebiliyor. İşte aşırı derecede gülmek, bu ölçüyü bozabilir. Bununla birlikte; ABD gibi bazı ülkelerin kullandığı sistemlerde yüzünüzdeki 14-20 kadar nokta tanımlanır ve pasaporttaki biyometrik fotoğraf ile kıyaslanır. Bu kıyaslama uymuyorsa, ülkeye girişinize izin verilmeyebilir. Tüm bunlara ek olarak; ileri seviyede şaşılık problemi olan insanlar da pasaport doğrulamasında sorun yaşayabilir, onay alamayabilirler.

Biyometrik fotoğraf nasıl ortaya çıktı?

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün hazırladığı biyometrik fotoğraf standartları, ilk aşamada sadece tavsiye niteliğindeydi. Ancak ABD ve Kanada’nın ICAO üzerinden kurallar koyması, 2005 yılında da İngiltere’nin tavsiye niteliğindeki standartları kural haline getirmesi, biyometrik fotoğraflar için uluslararası bir düzenleme oluşmasını sağladı. Bugün dünyanın neresinde olursanız olun, üç aşağı beş yukarı aynı biyometrik fotoğrafı çekilirsiniz.

Peki biyometrik fotoğraf ölçüleri nasıl olmalı, boyutları nelerdir? Biyometrik fotoğraf çekilirken nasıl giyinmeli, saçlar nasıl olmalı? Normal fotoğraf biyometrik fotoğraf yapılabilir mi? İşte İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre biyometrik fotoğrafın 15 kuralı…

Biyometrik fotoğraf boyutları nelerdir, nasıl olmalı, biyometrik fotoğraf kuralları:

1-Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.

2-Ebatı 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır.

3-Fonda gölgeler oluşmamalıdır, kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son 6 (altı) ay içinde çekilmiş olmalıdır.

4- Farklı ebatlarda ve fonlarda fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu kimlik kartları tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilmekte, bu durumda da yeniden başvurmanız gerekecektir.

5-Bu nedenle çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususu fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.

6- Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.

7- Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.

8-Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.

9-Gözler açık konumda olmalı ve, net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.

10-Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır.

11-Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır.

12-Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.

13-Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.

14-Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.

15-Tüm fotoğrafçılarda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkündür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir