1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Çalışan EYT’liler nasıl emeklilik başvurusu yapacak? Emekli olup aynı iş yerinde çalışmak için 10 gün içinde...

EYT düzenlemesi Meclis'ten yasalaştı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar maaş ve emeklilik hesapları yapıyor. EYT ile ilgili en çok merak edilen soruların başında ise çalışan EYT’liler nasıl emeklilik başvurusu yapacak, İş yerinden istifa edilecek mi? ve Çalışan EYT’li aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek için ne yapmalı? soruları geliyor… Peki EYT’li çalışanlar emeklilik başvurusu nasıl yapacak? Aynı iş yerinde çalışma şartında 10 günlük süreye dikkat! Elini çabuk tutmayan EYT’liler bu haktan yararlanamayacak! İşte detaylar…

Çalışan EYT’liler nasıl emeklilik başvurusu yapacak? Emekli olup aynı iş yerinde çalışmak için 10 gün içinde…
0

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen yasa teklifi Meclis’e sunuldu.  Tüm EYT’lilerin gözü Meclis’teyken Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremi meydana geldi. Depremde 11 ilde büyük yıkım ve can kayıpları yaşandı. Kahramanmaraş depremi nedeniyle TBMM çalışmalarına 2 kez üst üste ara verdi. EYT’lilerin gözü kulağı Meclis’teydi. TBMM Bugün çalışmalarına yeniden başladı. Yapılan oylama ile EYT teklifi yasalaştı. Milyonlarca vatandaş emeklilik sevinci yaşadı.

EYT’lilerin aynı iş yerinde çalışmak istemesi halinde önemli şartlar var. Meclis’e sunulan yasa teklifindeki maddeler arasında çalışmaya devam edecek EYT’liler ile ilgili de maddeler bulunuyor. Aynı iş yerinde çalışıp EYT’den emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyenlere başvuru günü ile ilgili sınırlama geldi. Elini çabuk tutmayanlar bu haktan faydalanamayacak

Ayrıntıların belli olmasıyla birlikte, emekliliğe hak kazanacak olan kişiler “EYT’li olup aynı iş yerinde çalışabilir miyim?” “Çalışan EYT’liler nasıl emeklilik başvurusu yapacak?” sorusuna yanıt arıyor. TBMM’ye sunulan EYT taslağına göre, emekli olup çalışmaya devam edilenlere de sosyal güvenlik destek primi indirimi de bir defalık uygulanacak. Peki, EYT’li olup aynı iş yerinde çalışma şartı nedir?

EYT düzenlemesine ilişkin taslak metinde, emekli olup da aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerle ile emekli olup başka işte çalışmak isteyenlere yönelik önemli bir madde yer aldı. Metinde, EYT kapsamında emekli olanların 10 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.

Başka iş yerine geçen EYT’liler ne yapacak?

Ayrıca, emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya başlayanlardan başka iş yerine geçenler de bu indirimden ikinci kez yararlanamayacak. Yani 10 günlük süri içinde aynı iş yerinde çalışan başka iş yerine geçerse indirim söz konusu olmayacak. Düzenlemeyle işverenlerin deneyimli elemanlarını EYT nedeniyle yitirmesine engel olunmak istendiği belirtiliyor.

EYT sonrası çalışma hayatına destek

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifinin detaylarına yönelik açıklamasında EYT’den emekli olup aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerle ilgili detaylara da şu sözlerle değindi:

“Çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içinde bunun devam etmesi üretimin ihracatın ekonominin büyümesi ve bu konuda sekteye uğranılmaması amacıyla biz bu konuda sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlama durumunda olan tüm çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira desteklemeyi Hazine üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek primi veriliyor.”

Aynı iş yerinde çalışmaya devam edecek EYT’liler emeklilik başvurusu nasıl yapacak?

Bir iş yerinde hali hazırda çalışan ve aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek isteyen EYT’liler yasa yürürlüğe girdikten sonra önce iş yerleri ile görüşecek. İş yeri yönetimi EYT’li olan çalışanın işe devam etmesini istiyorsa karşılıklı prensip anlaşması yapılacak. Ardından EYT’li çalışan SGK’dan emekliliği hak ettiğine dair bir belge alacak ve iş yerine dilekçe verecek. Dilekçede emekli olacağını ancak aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek istediğini belirtecek. Ardından EYT’li çalışan e-devlet ya da SGK İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurup emeklilik dilekçesi verecek. Emeklilik işlemleri gerçekleşip emeli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde yeniden işe başlaması yapılacak. Bu durumda bazı çalışanlar tazminat hakkını saklı tutarken bazıları ise emeklilik tazminatını emekli başvurusu onaylandıktan sonra alabilecek.

Emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Emeklilik başvurusu yapmak isteyenlerin öncelikle yaş, prim gün sayısı, çalışma yılı, Bağkur ya da isteğe bağlı çalışanların prim borçlarının ödenmiş olması gibi gereklilikleri yerine getirmiş olmaları gerekir. Sonrasında çalıştıkları iş yerine/kuruma emekli olma taleplerini ilettikten sonra ya online olarak e-devlet üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine başvurarak emeklilik talebinde bulunabilirler. 4a emeklilik başvuru formu ve 4b, 4c gibi diğer emeklilik formlarını da her iki şekilde doldurarak emeklilik talebinde bulunabilirler. Emekli olmak isteyenlerin dolduracağı formun adı Gelir, Aylık ve Ödenek Talep Formu’dur. Bağkurlu çalışanların ayrıca Tarım ib ya da esnaf ib formu doldurmaları gerekir. Sigortalı çalışanların ise işten çıkış belgelerini başvuru evraklarının arasına eklemeleri beklenir. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik başvuru formu dolduran sigortalılar gerekli belgeleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunarak başvurularını tamamlarlar.

 

Emeklilik başvuru formu nasıl doldurulur?

Sigortalı olarak çalıştıktan sonra emekliğe hak kazanalar SGK emeklilik başvuru formu nasıl doldurulur sorusuna cevap arıyor. Emeklilik tahsis talep formu olarak da anılan emeklilik başvuru formu Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan alınarak doldurulabileceği gibi emeklilik başvuru formu e-devlet üzerinden de online olarak doldurulabilir. E-devlet sistemine girdikten sonra emeklilik talep formuna ulaşılır. Formu doldurmak için gerekli bilgiler şunlardır;

 

  1. kimlik numarası

Ad- Soyad

Sigorta ya da Bağ-Kur Sicil Numarası

Talep çeşidi

Emekli maaşının yatırılacağı banka hesabı

Emeklilik dilekçe örneği

Emeklilik dilekçesi çalışılan sektöre göre değişse de ana tema aynıdır. SGK emeklilik başvuru formu doldurarak ya da 4B, 4C gibi farklı bir sigorta kapsamı üzerinden emeklilik başvurusu yapacakların, dilekçeye öncelikle hangi sigorta kapsamında çalıştığını belirtmeleri gerekir. Sonrasında T.C. kimlik numarası, emekli sandığına bağlı çalışanlar için sicil numarası yazılır. Sigortalının hizmet yılı, görevden ayrıldığı tarih ve emeklilik yaşını tamamladığı tarih dilekçede olması gereken diğer bilgilerdir. Emeklilik başvuru formu örneği e-devlet ya da  iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden temin edilebilir. Bağkurlu çalışanlar dilekçelerini Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu yere verirken, SSK’lı çalışanlar çalıştıkları yere dilekçe ile emekli olmak istediklerini beyan ederler. Emekli sandığına bağlı çalışanların ise dilekçe verecekleri yer Kamu Görevliler Emeklilik Daire Başkanlığı’dır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir