Doğalgaza yılbaşında zam geleceği iddiası sosyal medyada gündem oldu. Doğalgaz faturaları zam gelmese de el yakıyor. Doğalgaz faturası kışın gelmesiyle vatandaşların en büyük korusu haline geldi. Enflasyonla birlikte büyük zam gören doğalgaz faturaları havaların soğumasıyla daha da kabaracak. Kombilerin ayarını açtıkça faturalar da daha da artacak. Peki ev bütçesinin en yüksek faturası olmaya aday doğalgaz faturalarını düşürmek mümkün mü? Doğalgaz faturası nasıl düşer? Doğalgaz nasıl daha az yakar? İşte sizlere doğalgaz faturanızı düşürmek için pratik yöntemler.
Kombiyi kapatmayın sürekli çalıştırın!
Birçok vatandaş kombiyi daha az yaksın diye evde yokken ya da gündüzleri belirli aralıklarla kapatır. Ancak yapılan araştırmalarda kombiyi kapatıp açmak faturada kar yerine zarar ettirir. Kombiler kapandıktan sonra aradan geçen sürede peteklerdeki tüm su soğuduğu için yeniden açıldığında kat kat daha fazla doğalgaz yakar. Peki kombiyi gece kapatmak faturayı düşürür mü? Bu sorunun yaınıt düşürme tam tersi artırır. Kombi kapatıldıktan sonra gereken ısıya ulaşması için kombi saatlerce sürekli çalışır ve doğalgaz harcar. Ancak kış günlerinde kombileri gece yatarken kapatmak yerine kısıt derecede sürekli çalıştırmak her zaman daha avantajlıdır. Uzmanlar yaptığı araştırmada kombiyi kapatıp açmak yerine düşük derecede sürekli çalıştırmanın hem evi daha sıcak tuttuğu hem de enerji tasarrufu yatığını ortaya koymuştur. Yapılan araştırmalarda sürekli çalışan kombinin kapatıp açılana oranla yüzde 20 ila 30 arasında enerji tasarrufu yaptığını ortaya koymuştur.
Kombi ve petek bakımı
Kombilerimiz kış aylarında yani yılın 3-4 ayı yoğun çalışır ancak baharın ve yazın gelmesiyle kapalı kalır. Bu da hem kombinin içindeki devir dayım sisteminin hem de peteklerin zamanla kurum bağlamasına kirlerin suyun akışını güçleştirmesine neden olur. Bu yüzden kış öncesi mutlaka yetkili servislere kombi ve peteklerinizin bakımını yaptırın. Bazı vatandaşlar bunu bir masraf olarak görse de yapılan araştırmalarda kirli bakımı yapılmamış kombi ve petekler nedeniyle doğalgazın daha fazla harcandığı tespit edilmiştir. Bu da yine size tasarruf için önemli bir donedir.
Odalarda termostan kullanın
Teknoloji ile birlikte artık odalardaki ısının sabitlenmesi termostatlarla mümkün. Oda termostatları evlerdeki ya da iş yerlerindeki ısı verimliliğini avantajlı hale getiriri. Oda termostatları istenilen ısının sabitlenmesini ve kombinin gereksiz çalışmasını engeller böylece faturalarda yüzde 5-10 arasında tasarruf sağlanır. Odaların sıcaklığı önerilen gündüz 20 akşam ise 17 derecedir.
Peteklere dikkat!
Evlerimizdeki peteklerin önünde ısıyı engelleyecek eşyaların bulunmaması yine doğalgaz tasarrufunda çok önelidir. Peteklerin önünde koltuk ve benzeri mobilya tutmayın. Peteklerin önünün imkan varsa açık olması ısınız yüzde 30 artıracaktır. Uzun perdeler de yine peteklerin önünde ısıya bir duvar oluşturur. Bu nedenle peteklerin önündeki perdeleri yana ya da üste doğru çekin ve peteklerin önünü açın.
Kombi seçimi
Evinize uygun kombi seçimi yine doğalgaz tasarrufunda çok öneme sahiptir. Kombinin hacmi evininiz metrekaresine uygun olmalıdır. Bu konuda bir uzmandan görüş almalısınız. Yine yoğuşmalı kombiler artık günümüzde daha revaçta. Yoğuşmalı kombiler çalışma sistemi nedeniyle doğalgazı daha az harcayarak daha yüksek ısı üretir.
Kombiyi kaç derecede yakmalı?
Kombilerde yakma derecesi evin metrekaresine konumuna ve yalıtımına göre değişkenlik gösterir. Bunun en iyi yolu eve alınacak oda termostadı ile kombinin derecesini istenilen oda sıcaklığına göre ayarlamak olur.
Yalıtım doğalgaz tasarrufunda çok önemli
Evinizin iç ve dış yalıtımı doğalgaz tasarrufu için olmazsa olmazlardandır. Çatınızı uygun bir yalıtım malzemesi ile en az 10 santimetre kalınlığında yalıtın. Bu işlem için yapılacak masraf, sağlayacağınız yakıt tasarrufu ile en çok iki yıl içinde geri ödenecektir. Duvarlarınızı, mühendisin bilgisine başvurarak mantolama yaptırın. Masrafınızı 2 ile 5 yıl arasında geri alabilirsiniz.
Pencere önlemi ile doğalgaz tasarrufu
Evinizin pencerelerini kontrol edin. Pencerelerinizde çift cam ya da çift pencere kullanın. Harcamanızı 5 yıl içinde geri alırsınız. Ekonomik olarak bütçeniz uygun değilse yalıtım bantları ile pencere kenarlarındaki boşlukları kapatın. Aynı zamanda evin giriş kapısını da yalıtım bantları ile izole edin. Böylece evin içine girecek soğuk hava akımını engellemiş olursunuz.
TMMOB’dan doğalgaz ve kombide tasarruf önerileri
Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi de kombilerin daha verimli ve tasarruflu kullanımı için bazı tavsiyelerde bulundu.
-Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomik.
-Pencere ve kapılarınızda hava sızdırmazlığını sağlayın. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılabilir. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşluklar doldurulmalı.
-Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvardan uzak tutulmalı.
-Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16–18 °C’ye düşürünüz.
-Radyatörlerin üstlerini ve önleri kapatılmamalı.
-Perdeler radyatörü kapatmamalı.
-Evin kullanılmayan bölümlerinde radyatörleri kapatılmalı, kısıtılmalı.
-Oturma odalarını ısıtmayla birlikte nemlendirilmeli. Çünkü nem, sıcaklığı daha çok hissedilmesini sağlar. Ayrıca üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle kurumaları önler.