1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Enkaz altında en uzun kalan kişi kaç gün canlı kaldı? Enkaz altında en uzun süre kalan kişi kimdir?

Türkiye Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. 10 ile yayılan depremde binlerce bina yıkıldı on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremden sonra enkaz altında sağ kalan vatandaşlara ulaşmak için kurtarma ekipler zamanla yarıştı. Depremden günler sonra enkazdan birçok insan canlı kurtarıldı. Peki dünyada enkaz altında en uzun süre canlı kaç gün kalındı? Enkaz altına en uzun kalan kişi kimdir? Enkaz altında canlı kalmak için ne yapılır? İşte detaylar…

Enkaz altında en uzun kalan kişi kaç gün canlı kaldı? Enkaz altında en uzun süre kalan kişi kimdir?
0

Dünyanın birçok deprem ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de deprem gerçeği ile yıllarca yüzleşti. 17 Ağustos Gölcük depremi, Düzce depremi, Elazığ depremi ve son olarak Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş depremi büyük faciaya can kayıplarına ve yıkıma neden oldu. Depremde en önemli şeylerden birisi de yıkılan bir binanın enkazının altında bir yaşam boşluğu bulup sağ kalabilmek. Depremlerde arama kurtarma ekipleri işte bu yaşam boşluğunda hayatta kalabilen kişileri bazen günler süren çalışmaların ardından kurtarıyor. Peki depremde enkaz altında en fazla kaç gün canlı kalınır? Deprem enkazında en uzun kalan kişi kaç gün kaldı, kimdir?

Enkaz altında en fazla kaç gün canlı kalınır?

Deprem anında yıkılan binanın ulaşıma elverişli olması, mevsim şartları, hava ve suya erişim, hava koşulları ve enkaz altındaki kişinin fiziksel ve psikolojik durumu gibi unsurlar enkazda ne kadar süre hayatta kalabileceklerini doğduran etkiler. Hava ve suya erişim, yıkılmış bir binanın altında mahsurken, hayatta kalmak açısından çok önemli. Ancak bu da yaralanma seviyesine bağlı. Kan kaybediyor olmak, yaşama şansını 24 saatin ötesine taşımayı zorlaştırır. Ancak yaralanmaya bağlı kanamanın durumu ve enkaz altındaki depremzedenin kendisine yapacağı müdahale de bu süreci etkiliyor.

İşte depremde en fazla enkazda kalan insanların hikayesi

Felçli olmasına rağmen 11 gün sağ kaldı

Çin’de 2008 yılında meydana gelen Siçuan depreminde 80 yaşındaki kısmi felçli Xiao Zhihu 11 gün sonra enkaz altından kurtarıldı.

Yağmur suyu içip 10 gün hayatta kaldı

Güney Kore’de 1995’te meydana gelen depremde, bir depremzede 10 gün sonra enkaz altından çıkartılmıştı. Yağmur suyunu içerek ve karton bir kutuyu yiyerek hayatta kaldığı belirtildi. Aklını faal tutabilmek için de bir oyuncakla oynamıştı.

Nurcan Eraslan: 8 gün

Erzincan’da 13 Mart 1992’de meydana gelen depremde görev yaptığı SSK Hastanesi’nin 5. katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı. Üçüncü katta sıkışan ve enkaz boşluklarından sızan havayla nefes alabilen Nurcan Eraslan, sağlıkçı olmanın tecrübesiyle idranını ve sızan yağmur damlalarını içerek hayatta kalmıştı.

Rekor Bangladeş depremi, 17 gün hayatta kaldı

Bangladeş’te Mayıs 2013’te bir kadın, bir fabrikanın çökmesinin ardından enkaz altından 17 gün sonra çıkartılmıştı. Kurtarıldıktan sonra “Birkaç gün boyunca kurtarma görevlilerinin seslerini duydum. Dikkatlerini çekmek için sopalarla ve demir çubuklarla enkaza vurdum. Kimse beni duymadı. 15 gün kurutulmuş yiyecekle beslendim. Son iki gün sudan başka bir şeyim yoktu” demişti.

Haiti depreminde 14 gün

Haiti’de 220 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ocak 2010’daki depremden sonra, Rico Dibrivell yağmalanan bir dükkânın enkazının altında 14 gün sonra sağ çıkmıştı.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir