1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Evde ekşi maya yapımı

İnsanlığın bilinen en eski ve en önemli gıda maddesi ekmeğin tarihi, günümüzden binlerce yıl öncesine dayanıyor. Taşlarla ufaladıkları hububatı suyla karıştırıp ateşte pişirerek tüketen o dönemin insanları mayayı ise tesadüfen keşfetti. O günden bugüne kadar ekmeğin malzemeleri, pişirme teknikleri ve formu değişse de mutfağımızdaki yerini hep korudu. Pandemi ile birlikte ise pek çoğumuz evimizde kendi ekmeğimizi üretmeyi deneyimledik. İşte ekmeğini katkısız, lezzetli ve sağlıklı olarak üretmek isteyenler için birinci adım olan ekşi mayanın tarifi. Püf noktalarına dikkat ederek yapacağınız muhteşem ekmeklerle artık fırının yolunu unutacaksınız!

Evde ekşi maya yapımı
0

Özellikle Türk halkı için doyma hissinin vazgeçilmez unsuru ekmeğin tarihçesi, günümüzden binlerce yıl öncesine dayanmakta. Mezopotamya bölgesindeki arkeolojik bulgularda binlerce yıl önce insanların  yetiştirdikleri hububatları taşların arasında ezerek un haline getirdikleri, suyla karıştırıp elde ettikleri hamuru ateşte pişirdikten sonra tükettikleri tahmin edilmekte. Rivayete göre ekmek mayası ise M.Ö. 2600’de Mısırlı bir fırıncının güneşin altında unuttuğu hamurları hatırlayıp yeniden fırına atıp çıkan ekmeğin daha kabarık ve yumuşak olduğunu görünce keşfedilir. İnsanlık tarihinin en eski gıda maddesi olan ekmeğin özel yeri, binlerce yıl sonra bile dünyanın her mutfağı için ortak.

Ekşi mayalı ekmeğin faydaları

Ekşi mayanın ise faydaları saymakla bitmiyor. İçerisindeki bakteri ve mantarlar sayesinde probiyotikler arasında yer alan ekşi mayalı ekmek, bağırdak florasını  güçlendirir, vücut direncini artırır ve içerdiği B12 vitamini ile hafızayı güçlendirir.  Fermantasyon sırasında ortaya çıkan laktik asidin gluten ve nişastayı paralayarak kolay bir sindirim sağlar, glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle de kan şekerini yavaş yükseltir.

Peki bu pek çok faydası olan ekşi mayayı evde kendiniz üretmeye ne dersiniz? Evde sadece iki malzeme ile kolayca hazırlayacağınız bu maya ile yapacağınız ekmekler sağlıklı ve çok lezzetli olacak!

İşte malzemeler:

1 su bardağı un

1 su bardağı içme suyu

1 cam kavanoz

YAPILIŞI

Cam kavanozun içerisinde oda sıcaklığındaki suyu ve unu tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Daha sonra üzerini hava alabilecek şekilde ince bir tülbent ya da peçete ile kapatıp çevresini de sıcak tutmak için havlu ile sarıyoruz. Oda ısısını muhafaza edebileceğiniz mutfak dolabı ya da farklı bir alanda mayalanmaya bırakıyoruz. Fermantasyon işlemi 1 ile 5 gün arasında değişebilir. Her gün sabah ve akşam birer kez tahta kaşık ile karıştırın. Mayalanma işleminin başladığını üzerinde kabarcıkların çıkmaya başlamasıyla fark edeceksiniz. Kabarcıkların çıkmaya başladıktan sonra mayanızın yarısını alarak ekmek yapımında kullanabilirsiniz.

Canlı olduğu için her gün beslemelisiniz

Mayanız canlı bir yapı olduğu için yaşamaya devam etmesi için onu düzenli olarak beslemeniz gerekiyor. Ekmek yapımı için aldığınız mayadan geri kalan kısmını çoğaltmak istiyorsanız her gün aynı saatlerde besleme işlemi yapabilirsiniz. Bunun için kavanozdaki mayanızı öncelikle 100 mililitre içme suyu ekleyip inceltin, ardından 100 gram unu ekleyip yine tahta kaşıkla karıştırın. Yine aynı şartlarda üzerini kapatıp oda sıcaklığında bekletin. Kabarcıklar çıkmaya başladıktan sonra kullanmak istediğiniz kadarını içinden alıp geriye kalanı beslemeye devam edebilirsiniz.

Öneriler:

*Ekşi maya yapımında unun kalitesi de oldukça önemli. Kalitesine güvendiğiniz beyaz, çavdar, tahıllı ya da siyez un tercih edebilirsiniz.

*İlk mayalama işleminde su yerine kefir kullanabilirsiniz. Bu sayede mayanızın probiyotik ve besleyici özelliğini daha da arttırabilirsiniz.

*Yine ilk mayalamada alternatif olarak su ve unun dışında birkaç adet nohut ya da bir avuç dilimlenmiş kabuklu üzüm ekleyebilirsiniz. Mayalanma başladıktan sonra bu ek malzemeleri çıkarmayı unutmayın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir