1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Evde organik brokoli nasıl yetiştirilir?

Evde organik brokoli yetiştirmek sanıldığı kadar zor değil. Bu formülle evde siz de sağlıklı ve organik brokoli yetiştirebilirsiniz. Peki evde brokoli yetiştirilir mi, evde organik brokoli nasıl yetiştirilir? İşte evde organik brokoli yetiştirmenin tarifi…

Evde organik brokoli nasıl yetiştirilir?
0

Siz de sağlığa yararlı ama pahalı olan bazı besinleri evde yetiştirmek mi istiyorsunuz? Evde brokoli yetiştirmek istiyor ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız işte size formülü. Kendiniz evde brokoli yetiştirmek için bu adımları yapmanız yeterli.

Brokoli, içerdiği vitaminler bakımından en faydalı besinler arasında üst sıralardaki yerini aldı. Ülkemizde son yıllarda tüketimi daha da yaygınlaşan brokoli, fiyatı nedeniyle bu günlerde el yakıyor. Peki evde organik brokoli yetiştirilebilir mi? Evde brokoli nasıl yetiştirilir?

İster yemeklerin yanında salatalarda, ister haşlanıp zeytinyağlı sarımsaklı sosla ister se garnitür olarak olsun brokoli sofralarda hele sonbahar ve kış aylarında sürekli yerini alır. Hem çiğ hem de buharda haşlanarak tüketilen brokoli besin değeri ve sağlığa faydası nedeniyle çok tercih edilen sebzelerdendir.

Brokoli nedir, faydaları nelerdir?

Brokoli, lahana ve karnabahar familyasına ait turpgillerden bir sebzedir ve lif açısından oldukça zengindir. Ayrıca C ve K Vitamini, demir ve potasyum gibi çeşitli besinlerin iyi bir kaynağıdırlar. Bir sebzenin bu besin gücü bu nedenle bir süper gıda olarak kabul edilir. Ama dünya lezzetine gelince hala ikiye bölünmüş durumda. Hafif acı tadını sevenler varken, eşsiz tadından nefret edenler de var. Brokoli serin iklim koşullarında iyi gelişir ve bu nedenle kış aylarında iyi gelişir.

Bitki uzmanları brokolinin artık her türlü iklim koşulunda ve hatta mevsim dışı zamanlarda bile yetiştirilmesinin kolay olduğunu belirtiyor. Yani evinizde brokoli yetiştirmeniz hiç de zor değil! Belirli aşamaları yerine getirdiğinizde brokoli her ortamda evde bile yetiştirebilir. Brokoli soğuk havayı sever ancak bu evinizde yetiştiremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Tek yapmanız gereken çok fazla ısıya veya güneş ışığına maruz bırakmamak.

Peki evde organik brokoli nasıl yetiştirilir? İşte evde organik brokoli yetiştirmenin ipuçları

Önce tohum ve fidan edinin

Brokoli, tohum ya da fidan yoluyla çoğalır. Bu nedenle işe brokoli tohumu ya da fidanı edinmekle başlayın. Organik tarım yapan markaların tohumlarını seçerseniz brokoliniz organik olarak çoğalır.  Tohum kullanacaksanız, tohumlarınızı bir tepsiye veya saksıya ekin ve çimlenerek bir fidan haline gelmesini bekleyin. Tohumları bu şekilde filizlendirmek, çimlenme oranını arttırmanın yanı sıra daha güçlü fideler üretmenin etkili bir yoludur.

Brokoli yetiştirmek için toprak nasıl olmalı?

Toprak çok kuru veya çok ıslaksa fideler iyi büyümez. Bu nedenle toprağın ne aşırı kuru ne de çamur kıvamında ıslak olmadığından emin olun. Brokoli için en ideal toprak nemli olandır. Gerekirse nem seviyesini ve suyu kontrol edin.

Brokoli fidesi nasıl ekilir?

Tohumlar sağlıklı fidelere dönüştüğünde, doğrudan toprağa ekilebilirler. Brokoli fidanları dikmeden önce kökleri yaklaşık 30 dakika suda bekletebilirsiniz. Bu, çürümeye eğilimli köklerin güçlendirilmesine yardımcı olur.

Brokoli nasıl bir saksıda yetişir?

Brokoli saksınız yetiştireceğiniz brokoli fidanlarının rahatlıkla sığacağı büyüklükte olmalı. Toprağı kireçle karıştırın ve toprak karışımını yaklaşık bir hafta kurutun. Ortalama boyuttaki bir saksı için kireç oranı 5 gramdır. Toprak karışımını doğrudan güneş altında bir hafta boyunca kuruttuktan sonra, içine inek gübresi tozu veya kompost gibi bir miktar organik gübre ekleyin. Ayrıca biraz hindistan cevizi torfu da ekleyebilirsiniz.

Brokoli, yetiştirme torbası nasıl olmalı

Brokoli, lahana, karnabahar gibi mevsim sebzelerini yetiştirirken önemli bir adım, yetiştirme torbasını bitkinin büyümesine göre doldurmaktır. Brokoli yetiştirme torbasının sadece 1/4’ünü toprak karışımı ile doldurun ve fidanı içine dikin. Daha sonra bitki büyüdüğünde, toprağı yetiştirme torbasına eklemeye devam edin. Bu, bitkinin büyümesini hızlandırmanın yanı sıra büyük brokoli oluşturmasına yardımcı olur.

Brokoli ne kadar güneş ışığı almalı, kaç günde bir sulanmalı?

Brokoli soğuk iklimde iyi yetişir . Bu nedenle bitkinin doğrudan güneş altında değil, yüzde 50’ye kadar güneş ışığı aldığı bir yerde tutulması önerilir. “Kerala gibi ılıman iklim bölgelerinde de yetişir. Ancak büyümesini ve verimini sağlamak için bitkiye ekstra özen göstermemiz gerekiyor” diyen Rema, topraktaki nemi korumak için günde iki kez suladığını sözlerine ekledi.

Toprağa gübre eklenmesi

Fidanı diktikten sonra toprağın kurumamasına dikkat edin, aynı zamanda aşırı sulanmadığından da emin olun.  Brokoli fidanlarını ektikten hemen sonra herhangi bir gübre eklemenize gerek yok. Toprak, büyümeyi sağlayacak kadar zengindir. O yüzden en az iki hafta toprakta kalsın. Daha sonra, büyümesini zenginleştirmek için biyo-bulamaçlar ve diğer organik girdiler eklenebilir,” diyor Rema.

Biyo-bulamaç nasıl yapılır?

Bir kapta biraz inek gübresini yer fıstığı keki, neem keki ve Gliricidia/neem yapraklarıyla veya diğer yeşil yapraklarla karıştırın ve kapatın. Karışımı yaklaşık 10 gün bekletin. Daha sonra 100 gr kireç eklemek için açın ve iyice karıştırın. Karışımı beş gün daha saklayın. “Bu organik karışımdan bir bardak alın ve 10 kat suda çözün. Bu biyo-bulamaç, daha iyi büyüme için bitkiye arada bir uygulanabilir. Ayrıca haftada iki kez yer fıstığı kekini fermente edip bitkiye uygulayabilirsiniz” diye ekliyor.

Zararlılarla mücadele yöntemi

Brokoli ev ortamında da serada da zararlılara karşı savunmasızdır. Bu yüzden organik böcek ilacı yapmak çok önemlidir. 100 gr neem keki alın ve yaklaşık 3-4 litre su ile karıştırın. 2-3 baş sarımsağı rendeleyip karışıma ekleyin. Gece boyunca (en az 12 saat) saklayın. Ardından karışımı süzün ve bitkilere püskürtün. Bitki sağlıklı gelişirse ekimden 60 gün sonra sebze hasada hazır hale gelir. Ayrıca brokolinin sadece başı değil, yaprakları bile yenilebilir ve besleyicidir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sonbaharda tüketilecek vitamin deposu meyve ve sebzeler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir