1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Gelin turşusu nedir, nasıl yapılır?

Gelin turşusu Masterchef jürisi Mehmet Yalçınkaya’nın yeni gözdesi… Bir günde hazır olması ve damak çatlatan lezzetiyle mutfakların yeni gözdesi ‘Gelin turşusu’ nasıl yapılır? Gelin turşusunu nedir? Mehmet Şef restoranında yok satıyor! Ege bölgesinin binmeyen lezzeti gelin turşusunu tarifi. Gelin turşusu nedir, nasıl yapılır?

Gelin turşusu nedir, nasıl yapılır?
0

Mehmet Yalçınkaya son dönemde restoranında MasterChef Türkiye programında Denizli’ye yaptığı ziyarette tadını aldığı ve lezzetine, pratikliğine bayıldığı gelin turşusunu restoranında müşterilerinin hizmetine sunmaya başladı. Habertük’te Mesut Yar’ın konuğu olduğu programda ‘gelin turşusu’ndan bahsetti. Gelin turşusu bir anda merak konusu oldu. Peki gelin turşusu nasıl yapılır? Gelin turşusu tarifi…

Gelin turşusunun en büyük özelliği bir gün içinde yemeye hazır hale gelmesi. Sabah yaptığınızda akşam yemeği sofrasında yerini alan gelin turşusunun lezzeti herkesin son günlerde dilinde… Gelin turşusunun en büyük özelliği yaptığınızda hemen yemeye hazır hale gelmesi.

Ege’de Denizli ve Aydın bölgelerinde yapılan gelin turşusu, bölgelere göre küçük farklılıklar gösteriyor. Bazı bölgelerde sebzeler közleniyor, kimin de haşlanıyor. Bazı bölgelerde sadece biberle, bazılarında patlıcan ve biber karışık olarak hazırlanıyor.

Gelin turşusunun kendine özel bir bir tarator sosu vardır. Tarator sosunun lezzeti koruk suyundan geliyor. Mevsiminde mutlaka gelin turşunuzu koruk suyuyla yapın. Olmazsa da limon da kullanabilirsiniz.

Gelin turşusu tarifi

Malzemeler:

1 adet orta boy patlıcan

2 adet yeşil biber

2 adet çarliston biberi

1 adet kapya biber

1 çorba kaşığı sirke

 

Tarator sosu için;

 

3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1/2 çay bardağı koruk suyu ya da limon suyu

Üzeri için zeytinyağı

 

 

Hazırlanışı:

 

Sebzeleri güzelce doğrayın. Bol su içine 1 çorba kaşığı sirke ekleyerek, yumuşayana kadar haşlayalım.

Tarator sosunu hazırlama; Sebzeler haşlanırken, sarımsakları tuz ile havanda dövün. Bir kaseye alın ve içine zeytinyağını ekleyin. Belender ile zeytinyağı beyaz renk alana kadar çırpın. Koruk ya da limon suyunu ekleyin, tekrar karıştırın.

Daha önceden haşlanan sebzeleri süzün. Bir kaseye alın, üzerine hazırladığınız tarator sosunu ekleyin.

Tuz ve ekşisini kontrol edin, son olarak üzerine zeytinyağı gezdirin ve ister ılık ister soğutarak servis edin. Gelin turşusu buzdolabında kapaklı kase içinde bir hafta saklanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir