İslam inancına göre kutsal günlerden olan kandil günlerinde hem sevdiklerimize hem de kendimize kandil simidi alırız. Peki neden kandil günlerinde simit alınır ve dağıtılır?
KANDİL SİMİDİ GELENEĞİ NEREDEN GELİR?
Kandil günlerinde simit yapmak Osmanlı döneminden kalma bir adettir. Kandil gecelerine özel yapılan kandil simidi, 14’üncü yüzyılda Osmanlı saray gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak değişik tat ve şekilde kendine özgü olarak geliştirilmiştir.
Geçmişte kandil geceleri lokma tarzı tatlı ve tuzlu yemekler hazırlanırdı. Daha sonraları ise delikli, halka şeklinde ve susamlı, tuzlu kuru pasta formunda simitler hazırlanmaya başlandı. Her mahallede komşuları, açları, sokakta kalanları doyurmak; onları bu mübarek günde zorda bırakmamak için dağıtılmaya başlanan kandil simidi bir gelenek halini aldı.
KANDİL SİMİDİ NEDEN DAĞITILIR?
Kandil simidinin neden dağıtıldığı sorusu da insanlar tarafından merak edilir. Aç kalanları unutmamak için; Kandil simidi zamanla Türkiye’de geleneksel olarak kandillerde dağıtılan bir yiyecek halini alır. Susamlı ve sade olarak iki farklı çeşidi hazırlanan kandil simidinin yapımında mahlep, susam veya çörek otu kullanılır. Türkiye’de özellikle kandillerde üretilmekle birlikte, çoğu pastanede her gün yapılmaktadır.
Kandil günleri eve giderken pastaneden taze çıkmış kandil simidi alıp evde sıcak sıcak çayla yemek oldukça lezzetli. Kandil simidini lezzetli yapan bir başka tarif ise onu ihtiyacı olanlarla paylaşmak. Bu yüzden kandil günlerinde etrafınızdaki ihtiyaç sahibi kimseleri de unutmayın.
KANDİLLERDE NEDEN KANDİL SİMİDİ DAĞITILIR?
Kandil simidi, kandil gecelerinin manevi atmosferinde insanların birbirleriyle olan bağlarını kuvvetlendirmek amacıyla yapılır.
KANDİL SİMİDİ NE ANLAMA GELİR?
Kandil simidi, Türkiye’de geleneksel olarak kandillerde dağıtılan yiyecek. Simide benzemektedir. Susamlı ve sade olarak yapılmaktadır. Yapımında mahlep, ayrıca susam veya çörek otu kullanılır.
KANDİL SİMİDİ NE KADAR DAYANIR?
Doğru mayalanması halinde kandil simidi uzun süre tazeliğini korur. Taze simit, yaklaşık bir haftaya kadar nemli olmayan uygun koşullarda güvenle saklanabilir ve afiyetle yenir.
KANDİL SİMİDİ NASIL YAPILIR? KANDİL SİMİDİ TARİFİ
Peki kandil simidi nasıl yapılır? Kandil simidi tarifini sizler için hazırladık.
Malzemeler:
- 4,5 su bardağı un
- 200 gr margarin
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- 1 adet yumurta beyazı
- Susam