Sigara bağımlıları vücutları nikotine bağımlıdır. Sigaranın zararları saymakla bitmez. Ancak zararlarının yanında bir de bağımlılık yanı vardır ki tiryakileri özellikle Ramazan ayında oruç tutarken en çok zorlandığı konuların başında gelir. Ramazanda oruç tutan tiryakiler yaklaşık 15-18 saat yemeden içmeden durdukları gibi sigaraya da veda ederler. Aslında Ramazan ayı sigarayı bırakmayı düşünenler için büyük bir fırsattır. Günün büyük bölümünü sigara içmeden geçiren tiryakiler iftar vaktiyle birlikte bir anda peş peşe sigara içerler. Uzmanlar bunun sağlığa bir çok zararı olduğu konusunda her Ramazan ayında açıklamalar yapar. Peki oruçluyken sigara isteği nasıl geçer, Ramazanda sigarasızlığa nasıl dayanılır?
Oruçluyken günün ilerleyen saatlerinde kan şekerimiz düşer. Açlık hissi ve susuzluk hissi artar. Bu etkiler sigara bağımlılarında ayrı bir etki yaratır. Çünkü gün içinde yaklaşık 1 paket sigara içen bir kişi ortalama saate bir iki kez sigara içme isteği duyar. Ancak oruçluyken sigara içme isteği bazı kişilerde asabiyete bile neden olabilir. Bu durumla başa çıkmanın ve sigara içme isteğini ortadan kaldırmanın çeşitli yolları vardır.
Sigara bırakanların izlediği yol aslında oruçluyken sigara içme isteği duyanların da izlemesi gereken yoldur. Sigarayı bırakan insanlar ilk güler hatta saatlerde ara ara sigara içme isteği atakları yaşar. Bilimsel çalışmalar göre sigara içme isteği geldiği an ortalama 7 dakika sürer. İstek 7-10 dakika sonra tamamen kaybolur. Uzmanlar oruçluyken sigara isteğini geçirmek için atak geldiği anda 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışmanızı öneriyor.
Dikkatinizi başka yöne verin
Ramazanda oruçluyken sigara içme isteği duyduğunuzda dikkatinizi başka şeylere yoğunlaştırın. Kendinize o an bir uğraş bulun, internette gezinmek, tv izlemek, müzik dinlemek gibi… Bir şeyle uğraşıp kafanızı dağıttığınızda sigara içme isteğinizin birkaç dakika içinde geçtiğini göreceksiniz.
Size sigarayı hatırlatan şeylerden uzak durun
Oruç tutarken sigarayı anımsatan ortam ve objelerden uzak durun. Yanınıza sigara almayın, eğer almak zorundaysanız elinizi cebinize attığında elinize değmeyecek şekilde muhafaza edin. Sigara içilen ortamlardan uzak durun. Sigaradan bahsetmeyin.
Kapalı ortamlarda bulunun
Sigara krizi çok yoğun geldiğinde mümkünse sigara içilmenin yasak olduğu kapalı ortamlarda bulunun. Bu bir AVM, kamusal sinema iş yeri gibi bir yer olabilir.
Ramazan ayı sigarayı bırakmak için fırsat
Sigarayı bırakmak isteyenler için oruç büyük bir fırsat olabilir. Ramazan ayında hem ruhen hem de bedenen kendimizi terbiye ederiz. Ramazan ayında oruç tutanlar yaklaşık 18 saat boyunca sigara içmezler. Eğer sigara bırakmaya karar verdiyseniz kendinize “18 saat boyunca içmediysem tamamen bırakabilir” sözünü söyleyin. Kendinizi motive edin. İstatistiklere göre bir çok sigara bağımlısı sigarayı Ramazana ayında bırakmayı başarmıştır. Oruçluyken size sigarayı anımsatan kahve, çay gibi içeceklerden de uzak durduğunuz için sigarayı bırakmak daha da kolay olacaktır. Unutmayın sigara sağlığa zararlıdır.
İftardan sonra sigara isteğini ne giderir?
Sigara isteği geldiği anda yavaş yavaş su içebilirsiniz. İftar ile sahur arasında 2 – 2,5 litre sıvı (su, ayran, komposto) tüketilmelidir. Sigarayı hatırlatabileceği için kahve ve çaydan uzak durmalı onun yerine ıhlamur, bitki ve meyve çayları içebilirsiniz. İftar sonrası sigara içen kişilerin yanında durmayın. İftardan hemen sonra sigara içmek yerine küçük bir yürüyüş sigara isteğinizi bastırabilir.
Oruçtan sonra peş peşe sigara kalp sağlığına zararlı
Birçok sigara bağımlısı iftarı açar açmaz sigara içer. Bazıları ise bir çorba içtikten sonra hemen çay ya da kahve ile peş peşe sigara içer. Uzmanlara göre iftarda peş peşe sigara içmek kalp ve damar sağlığı açısından çok sakıncalıdır.