1. Anasayfa
  2. Sağlık

Burhan Çaçan’la yeniden gündeme geldi! Kalp krizi vakaları neden arttı? Korona geçirenler…

Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan’ın 62 yaşında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi tüm sevenlerini derinden üzdü. Usta sanatçı Burhan Çaçan’ın sabah yürüyüşü sonrası hayatın kaybetmesi son dönemde koronavirüs geçiren genç yaştaki kişilerde artan kalp krizi vakalarını bir kez daha gündeme getirdi. Peki kalp krizi neden arttı, kalp krizinin temel nedeni nedir? Genç yaşta kalp krizi neden olur, kalp krizini tetikleyen şeyler nelerdir? Konoavirüsten sonra genç kalp krizi arttı mı? Bakın koronavirüs kalbe neler yapıyor! İşte koronavirüs geçirenlerde kalp krizi riskinin artmasının nedenleri…

Burhan Çaçan’la yeniden gündeme geldi! Kalp krizi vakaları neden arttı? Korona geçirenler…
0

Uzmanlara göre koronavirüs geçiren hastalarda covid-19 virüsü kalpte doğrudan hasara yol açıp çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Koronavirüs geçiren bir kişi eğer var olan bir kalp hastalığı varsa bu durum ağırlaşıp erken kalp krizi risklerine neden olabiliyor. Kalp kasına yerleşerek kalp kası iltihabı oluşumuna sebep olan koronavirüs atlatan kişilerin ilerleyen dönemlerde kalp kası hastalığı olabiliyor.  Memorial Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Oto  koronavirüs ile kalp krizi arasındaki bağlantılarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Koronavirüs altta yatan kalp hastalığını açığa çıkarıyor

Kalp hastalıkları, hastaların bağışıklığı baskılayıcı rahatsızlıkları yoksa tek başına koronavirüse yakalanma riskini artırmamaktadır. Ancak kalp yetmezliği gibi ağır kalp hastalığı olanlar ve diyabetik hasta gruplarında bağışıklık sistemlerinin baskılanmış olması koronavirüse yakalanma olasılığını yükseltmektedir. Bununla birlikte koronavirüse yakalanma halinde altta yatan kalp hastalığı durumu (Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, ağır kalp kapak hastalıkları, ağır doğumsal kalp hastalıkları ) ve şeker hastalığı varlığı hastalığın ağır seyretmesine ve hatta bazen ölümcül olmasına neden olabilir.

Koronavirüs ölümlerinde kalp rahatsızlığı ön planda

Koronavirüs enfeksiyonu solunum yolları hastalığı gibi görülse de temelde koronavirüs kaynaklı ölümlerin üçte biri kalbe bağlı nedenlerle gerçekleşmektedir. Bu ölümler büyük ölçüde ya ciddi bir ritim bozukluğu ya da kalbin ağır hasar görmesi nedeniyle kalbin pompa gücünü kaybetmesi sonucunda olmaktadır. Dolayısıyla yoğun bakımlarda kalp nedenli ölümler ön plandadır.

Koronavirüs pıhtılaşmaya yol açarak kalp krizi riskini yükseltiyor

Covid-19 virüsünün kendisi temelde damarın iç yüzünü örten örtüyü yaygın olarak tutmaktadır. Dolayısıyla bu virüs damar olan her yerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Virüsün yarattığı en önemli sorun ise damar içi pıhtılaşmaya neden olmasıdır. Bu durum bir yandan akciğerde meydana gelen tutulumların temelini oluştururken, diğer yandan kalp krizini kolaylaştıran bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Koronaviürüs kalp hastalıklarının ağırlaşmasına neden oluyor

Kalp ve damar sağlığını etkileyen Covid-19’un ikinci etkisi de var olan kalp hastalıklarını ağırlaştırmasıdır. Hafif bir koroner rahatsızlığı olan hastalarda kalbi besleyen damarların içindeki plakaların yırtılmasına, plakaların üstünde pıhtıların oluşmasına ve kalp krizine neden olmaktadır. Bazan ilk belirti kalp krizi olabilmektedir. Bunun yanında beyin, böbrekler ve akciğerlerde de her türlü damar tıkanıklığına neden olmaktadır.

Koronavirüs kalp kası iltihabına neden oluyor

Koronaviürs kalp kasının kendisini ve zarlarını da tutabilmektedir. Kalbi tuttuğunda çok ağır hasara neden olan koronavirüsün miyokarda (kalp kası) yerleşip, hastalık yapması sonucunda miyokardit (kalp kası iltihabı) oluşmaktadır. Normal koşullarda kendini sınırlayan miyokardit, koronavirüs hastalarında bazen çok ağır seyredip, ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bununla birlikte kalbin kasılma fonksiyonunu bozan kardiyomiyopati denilen uzun vadeli sakatlık bırakan bir rahatsızlığa da yol açabilmektedir.

Koronavirüs geçirenler genç yaşta kalp krizi riski var mı?

“Miyokardit geçiren hastaları gelecekte neler bekliyor?” sorusu en önemli konular arasında yer almaktadır. Koronavirüsü atlatan hastaların gelecekte nelerle karşılaşacağı şu anda bilinmemekle beraber, bu konuyla ilgili gelecekte yaşanması muhtemel bir tsunami beklentisi bulunmaktadır. Koronavirüsü atlatan kişilerde orta ve ileri vadede miyokardiyopati rahatsızlığı oluşup, kalp yetmezliği gelişme ihtimali kötü sonuçlar doğurabilir.

Koronavirüs sonrası kalbin kasılma gücü bozulabilir

Koronavirüsü atlatmış özellikle genç ve semptomu olan hastalarda, hastalığın kalpte ve akciğerde izler bıraktığı görülebilmektedir. Bu hastalarda koronavirüs sonrasında kalbin kasılma gücü ciddi şekilde bozulabilmektedir. Bu izlerin yanı sıra hipertansiyon ve diyabet gibi başka rahatsızlıkların bulunması kalp ve damar sisteminin daha fazla etkilenmesine neden olabilecek faktörleri oluşturmaktadır.

Kalp ve tansiyon ilaçlarınızı mutlaka kullanmaya devam edin

Covid-19’a yakalanan hastaların kalp hastalıkları ve tansiyon için aldıkları ilaçları kesinlikle bırakmamaları, tedavilerine çok dikkatli bir şekilde ve kendilerine hekimlerin önerdiği biçimde devam etmeleri gerekmektedir. Güncel çalışmalara göre; kullanılan ilaçlardan herhangi birisinin korona riskini artırmadığına, aksine çok yararlı olduğuna inanılmaktadır. Aynı zamanda aşı olmaktan da kaçınılmamalıdır. Kalp problemi olan bireyler sıraları geldiğinde hem kendilerini hem de sevdiklerini korumak için mutlaka aşı olmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir