1. Anasayfa
  2. Sağlık

Çocuklarda diş çürüğüne dikkat! 5 yaş diş çürüğü neden olur? 

Süt dişi deyip geçmeyin! Çocuklarda süt dişlerinde meydana gelen çürümeler de ihmale gelmez! Peki çocuklarda 5 yaş diş çürüğü neden olur, çocuğa diş dolgu yapılır mı? 5,6,7, 8 yaşındaki çocuğun dişleri neden çürür? İşte çocuklarınızın diş sağlığı ve çürüklerle ilgili bilmeniz gerekenle ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylar…

Çocuklarda diş çürüğüne dikkat! 5 yaş diş çürüğü neden olur? 
0

Çocuklarda diş çürümesine tıpkı yetişkinlerdeki gibi bakteri ve diğer etkenler neden olur. Dişlerde karbonhidrat (şeker ve nişasta) içeren besinler kaldığında meydana gelebilir. Bu tür yiyecekler arasında süt, soda, kuru üzüm, şeker, kek, meyve suları, tahıllar ve ekmek bulunur. Normalde ağızda yaşayan bakteriler bu yiyecekleri değiştirerek asit yaparlar. Bakteri, yiyecek, asit ve tükürüğün birleşimi, dişlere yapışan plak adı verilen bir madde oluşturur. Zamanla bakteriler tarafından üretilen asitler diş minesini aşındırarak boşluklara neden olur. Peki çocuklarda diş çürüğü neden olur? 5 yaş diş çürüğü neden olur? 5 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılır mı? Diş Hekimi Dr. Damla Zenar çocuklarda diş çürümesi ve tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Çocukların dişi neden çürür?

Bütün çocukların ağzında bakteri bulunur. Yani tüm çocuklar diş çürümesi riski altındadır. Ancak çocuğunuzun yeme ve diş bakımı ile ilgili alışkanlıklar diş çürümeleri riskini artırabilir

İşte çocuklarda diş çürümesine neden olan faktörler:

  • Boşluklara neden olan yüksek bakteri seviyeleri.
  • Şeker ve nişasta bakımından zengin beslenme.
  • Sınırlı florür içeren veya hiç florür içermeyen su kaynağı.
  • Kötü ağız hijyeni.
  • Normalden daha az tükürük akışı.

Çocuklarda diş çürümesinin sebebi nedir?

  • Dişlerin çürüme ve boşluk oluşmasının yaygın yoludur. Ancak çürüme her çocuk için biraz farklı olabilir.
  • Etkilenen bölgelerde dişlerde beyaz noktalar oluşmaya başlar. Bu lekeler, dişlerin bozulmaya başladığı anlamına gelir. Dişlerde erken hassasiyete yol açabilirler.
  • Dişte bir boşluk oluşur. Açık kahverengi bir renge sahiptir.
  • Boşluk derinleşir. Kahverenginin daha koyu bir tonunu siyaha çevirir.
  • Diş çürüğü ve çürük belirtileri çocuktan çocuğa değişir. Boşluklar her zaman semptomlara neden olmaz. Ancak çocuğunuz şunları hissedebilir:
  • Diş çevresindeki bölgede ağrı.
  • Tatlılar ve sıcak veya soğuk içecekler gibi belirli yiyeceklere karşı hassasiyet.

 

Çocuklarda diş çürüğü nasıl tedavi edilir?

Tedavi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ayrıca durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır.

Çoğu durumda tedavi, dişin çürümüş kısmının çıkarılmasını ve yerine bir dolgu yapılmasını gerektirir. Dolgular, diş çürümesinin neden olduğu hasarı onarmak için dişlere yerleştirilen malzemelerdir. Bunlara restorasyon da denir.

Çocuğumun diş çürümesini nasıl önleyebilirim?

Basit yöntemlerle çocuğunuzun diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz:

İlk diş çıkar çıkmaz çocuğunuzun dişlerini fırçalamaya başlayın. Dişleri, dili ve diş etlerini florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalayın veya çocuğunuzun dişlerini fırçalamasını izleyin.

3, 4 ve 5 yaşından küçük çocuklar için, yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde az miktarda diş macunu kullanın. 3 yaşından itibaren çocuğunuz bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanabilir.

2 yaşından sonra çocuğunuzun dişlerini her gün diş ipi ile temizleyin.

Çocuğunuzun dengeli beslenmesinden emin olun. Cips, şeker, kurabiye ve kek gibi yapışkan ve şeker oranı yüksek atıştırmalıkları sınırlayın.

Yemek kaplarını paylaşmayarak bakterilerin ağzınızdan çocuğunuzun ağzına geçmesini önleyin. Bebeğinizin emziğini tükürüğünüzle temizlemeyin.

Çocuğunuz yatmadan önce biberon kullanıyorsa, içine sadece su koyun. Meyve suyu veya formül, diş çürümesine yol açabilecek şekerler içerir.

Çocuğunuz için her 6 ayda bir rutin diş temizliği ve muayeneleri planlayın.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çocukların ağzı neden kokar, hangi hastalığın belirtisi?

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir