1. Anasayfa
  2. Sağlık

Demansa karşı Akdeniz diyeti

Halk arasında ‘bunama’ olarak adlandırılan demansın toplumda görülme olasılığı giderek artmakta. Ancak İgiltere’de yapılan bir araştırma beslenme alışkanlıklarını değiştirerek bu riskin azaltılabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre deniz ürünleri, kepekli tahıllar, sebzeler ve fındıktan oluşan bir Akdeniz diyetinin bunama riskini dörtte bir oranında azaltıyor. İşte detaylar…

Demansa karşı Akdeniz diyeti
0

İngiltere’de yaşayan 60 bin kişiden alınan verilerle yapılan araştırma, bitki bazlı beslenmenin demansa karşı koruyucu etkisini ortaya çıkardı. The Guardian’da yer alan habere göre Exeter Üniversitesi’nden Janice Ranson, “Bu geniş popülasyona dayalı çalışmanın bulguları, meyve, sebze ve meyveler açısından zengin bir Akdeniz diyetiyle beslenmenin beyin sağlığına uzun vadeli faydalarının altını çiziyor. Bu diyetin bunamaya karşı koruyucu etkisi, bir kişinin genetik riskinden bağımsız olarak açık ve bu nedenle, sağlıklı beslenerek bunama riskini azaltmak isteyen insanlar için muhtemelen faydalı bir yaşam tarzı seçimi olabilir” dedi.

Riski yüzde 23 azaltıyor

Araştırmada, Akdeniz diyetini uygulama konusunda iki ölçü kullanılarak bireyler puanladı ve her bireyin demans için genetik riskini hesaba katıldı. Yaklaşık 10 yıl boyunca, 882 bunama vakası görüldü, ancak katı Akdeniz diyeti uygulayanların farklı şekilde beslenme uygulayanlara oranla demansın görülme riski yüzde 23 daha düşük oldu. Araştırmacılar, söz konusu çalışma ile bitki açısından zengin bir beslenme tarzının genetik risklerden bağımsız olarak bunama riskini azaltmaya yardımcı oluğunu kaydetti.

Akdeniz diyeti nedir?

Diyetisyen Dilara Koçak, Akdeniz diyetinin Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, güney Fransa, Girit, İspanya ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri dahil olmak üzere Akdeniz kıyılarındaki ülkelerde yaşayan bireylerin beslenme düzenini tanımlamak için kullanılan genel bir terim olduğunu belirterek, diyeti şöyle özetledi: “Aslında bir beslenme düzeni, bu beslenme düzeninde katı kurallar ve kalıplar yok. Genellikle meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar ve sağlıklı yağların tüketimini öneriyor. İşlenmiş gıdalar, ilave şeker ve rafine tahıllar ise Akdeniz Diyetinde sınırlanması gerekenlerden. Gerçek bir Akdeniz diyeti, o bölgenin geleneksel meyveleri, sebzeleri, kuruyemişleri, deniz ürünleri, zeytinyağı ve süt ürünlerinin tüketimine dayanıyor”

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir