Suda bulunan mikroplar ya da sizden önce aynı bölgede yüzen kişilerin taşıdığı hastalıklar aynı yerde denize, havuza ya da göle girdiğinizde size de bulaşabilir. Su mikrobu çok hızlı yayma özelliğine sahiptir. Yüzerken, oyun oynarken özellikle çocuklar su yutabilir. Boğazımıza kaçan suyun sindirim sistemimize ulaşmasıyla içinde barındırdığı mikropların vücudumuzda enfeksiyon yapması kaçınılmaz olur. Deniz ya da havuzda mikrop kapma sadece ağız yoluyla değil kulak ve göze kaçmasıyla da gerçekleşir. Bunun dışında kadınlarda vajinal mantarlar da yine havuz ve denizlerdeki kirli su nedeniyle oluşur.
Deniz ve havuzdan kapılan hastalıkların belirtileri nelerdir?
Yüzme ile ilgili hastalıkların neden olduğu en yaygın semptomlar ishal , deri döküntüleri , kulak ağrısı , öksürük veya tıkanıklık ve göz ağrısıdır ve yanmasıdır.
Yüzdüğümüz suda hastalık nasıl yayılır?
Deniz, havuz, nehir, jakuzi ya da göl her hangi birinde yüzerken mikroplarla kirlenmiş suları yutarsanız, su ile temas ederseniz veya buharını solursanız sudan geçen – bulaşan hastalıklara maruz kalabilirsiniz. Arıca suda bulunan veya sudan buharlaşarak havada gaza dönüşen kimyasallarla temas ederek de alabilirsiniz.
Yüzdüğümüz sulardan bulaşan en yaygın hastalıklar
İshal, yüzme ile ilgili en yaygın hastalıktır. Halihazırda ishal olan kişiler, dinlenme suyuna girdiklerinde hastalığı başkalarına bulaştırabilirler. İnsanların herhangi bir zamanda vücutlarında tipik olarak yaklaşık 0,14 gram dışkı bulunur. İshal olan bir kişi suya girdiğinde, vücudundaki o küçük miktardaki dışkı, etrafındaki suya karışabilir ve onu mikroplarla kirletebilir. Kirlenmiş suyu başka biri yutarsa, enfekte olabilir.
Klor doğru kullanılmazsa mikrobu öldürmek yerine çoğaltıyor
Sudan bulaşan hastalıklarda ishalin dışında deri , göz, kulak , solunum ve diğer enfeksiyonlar gibi yüzdüğümüz bölgede hastalıklar doğal olarak yaşayan mikroplar neden olabilir. Havuzlarda, jakuzilerde ve su oyun alanlarında mikropları öldürmek için kullanılan kimyasallar (klor veya brom) doğru seviyede tutulmazsa bu mikroplar çoğalarak yüzücüleri hasta edebilir.
Deniz ve havuzlarda hastalık bulaşma riski yüksek kişiler
Çocuklar, hamile kadınlar ve sağlık sorunları olan ya da vücudunun mikroplar ve hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltan ilaçlar kullanan kişiler (kanser, organ nakli veya HIV nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler gibi) yüzme için en fazla risk altındadır. ilgili hastalıklar.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, rekreasyon suyunun Cryptosporidium (veya kısaca Crypto) ile kontamine olabileceğinin farkında olmalıdır . Kripto, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hayatı tehdit eden semptomlara neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yüzme gibi eğlence amaçlı su aktivitelerine katılmadan önce sağlık uzmanlarına danışmalıdır.
Deniz ve havuzda hastalıklardan ve mikroplardan nasıl korunuruz?
Yüzme ile ilgili hastalıkların yayılmasını önlemenin en iyi yolu, mikropları sudan uzak tutmaktır. Bu, siz veya çocuğunuz son iki hafta içinde ishal olduysa, sudan uzak durmanız gerektiği anlamına gelir. Kendinizi yüzmeyle ilgili en yaygın hastalıklardan korumak için:
1.Yüzerken ağzınızı sudan uzak tutmaya çalışın. Su yutmamaya hatta ağzınıza dahi kaçırmamaya özen gösterin.
2.Yüzdükten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın. Kulaklarınızın içinde su kalması ya da nemli olması sizi kulak iltihaplanmalarına kadar varan hastalıklarla baş başa bırakabilir.
3.Girdiğiniz havuz ya da denizin temiz olduğunu önce gözle gözlemleyin. Bilgi alın. Suyun temiz olduğundan emin olmaya çalışın.
Klor havuz suyunu temizler mi?
Klor veya brom ve pH ile dezenfeksiyon, havuzlarda, jakuzilerde/spalarda ve su oyun alanlarında yüzme ile ilgili hastalıklara neden olan mikroplara karşı ilk savunmadır. Önerilen seviyelerde, klor veya brom sudaki mikropların çoğunu dakikalar içinde öldürebilir (Kripto gibi bazı mikroplar uygun şekilde arıtılmış suda günlerce yaşayabilir ).
Yüzme ile ilgili hastalıklara en sık neden olan mikroplar nelerdir?
Eğlence amaçlı suda yüzmeyle ilişkili tedavi edilmiş 208 hastalık salgını bulunmaktadır. En sık bildirilen hastalıklar şunlardı:
İsshal veya kusma.
Deri döküntüsü ve benzer cilt hastalıkları.
Öksürük veya tıkanıklık gibi akut solum yolu hastalıkları.