1. Anasayfa
  2. Sağlık

Göz kapağı düşüklüğü nedir? Önlenebilir mi?

Göz kapağı düşüklüğü ileriki yaşlarda görülen bir sorunken artık gençlerde bile görülmeye başlandı. Peki gözkapağı düşüklüğü nedir, kendiliğinden geçer mi? Göz kapağı düşüklüğü nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...

Göz kapağı düşüklüğü nedir? Önlenebilir mi?
0

Günümüzde göz kapağı düşüklüğü sorunu çok daha erken yaşta gözlenmektedir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, göz kapağı düşüklüğü ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.

Düşük göz kapağı sorunu toplumdaki nüfusun yaklaşık yüzde 5’ini etkilemektedir. Düşük göz kapakları görme bozukluklarına neden olabilir.

Göz kapağı düşüklüğünün birden fazla sebebi olabilir. Bunlar; göz kapağı kaslarının yaşlanması ve zayıflamasıdır. Yaşlandıkça göz kapaklarını kaldıran ve açık tutan kaslar zayıflar. Zayıflayan kaslar yerçekiminin etkisiyle ağırlaşır ve çöker. Bazı durumlarda, bozukluk doğuştan olabilir. Anne karnındaki gelişim sırasında göz kapaklarını açan kaslar az gelişmiş olabilir.

Göz kapağı düşüklüğü geç fark edilen bir hastalıktır

Bazen tek gözde düşüklük görülürken, bazen de her iki gözde de aynı sorun yaşanır. Sarkma fark edilmez veya tedavi edilmezse göz bebeğine kadar inebilir.

Sık sık okuyan ve yazan insanlar, genellikle gözlerinde ağırlaşma hissi ile tıbbi tedavi ararlar. Bu ağırlığın sebebi düşük göz kapaklarıdır. Sağlık kaygılarının yanı sıra kas dokusu gerilemeye başladığı için kişi zinde ve yorgun görünebilir. Zayıf kaşlar yorgun bir görünüme neden olabilir. Görünüme ek olarak, görsel rahatsızlığa da neden olabilir.

Göz kapağı düşüklüğünün tedavisi uzmanlık gerektirir

Göz kapağı düşüklüğü diğer ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabileceğinden vakit kaybetmeden kontrol edilmelidir. Kişi eski bir fotoğrafı mevcut fotoğrafla karşılaştırdığında farkı görebilir. Ek olarak, sarkık üst göz kapağı, görme alanının üst yarısını sınırlar, bu da göz bebeğinin önünü kaplarsa görme işlevini engelleyebilir.

Uygun tedavi planının belirlenebilmesi için doğru teşhis konulması gerekir. Muayene ayrıntılı bir tıbbi öykü ile başlamalıdır. Göz kapağı düşüklüğünün ne zaman ve nasıl meydana geldiği ve hastanın daha önce göz ameliyatı veya travma geçirip geçirmediği hakkında sorular sorulur.

Tedavi süreci mutlaka uzman hekimle planlanmalıdır. Yanlış yapılan uygulamalar geri dönüşü zor sonuçlara yol açabilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir