1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kanser tedavisinde müthiş gelişme: Bilim insanları canlı tümörle kanserli hücreyi öldürdü!

Kanser tedavisinde heyecanlandıran gelişme! Harvardlı Bilim insanları canlı tümörden geliştirdikleri aşıyla kanser hücrelerini öldürmeyi başardı! Peki kanserli hücreler kanserli hücreleri nasıl öldürdü?

Kanser tedavisinde müthiş gelişme: Bilim insanları canlı tümörle kanserli hücreyi öldürdü!
0

Kanser tedavisi ile ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. COVID-19 aşılarının hızla geliştirilmesinden sonra, Moderna ve BioNTech gibi şirketler, kanserle savaşmak için aşı geliştirme konusunda zamanla yarışıyor. Her yeni gün kansere kesin çözüm için yeni bir umutla doğuyor. Covid-19 aşılarını hızla geliştiren bilim insanları kanser aşılarının önümüzdeki yıllarda kullanılmaya başlanacağını umuyor. mevcut olabileceğini umuyor. Sky News’te yer alan habere göre Harvard Tıp Okulu’ndaki bir ekip, kanser tedavisi için sıra dışı bir yaklaşımın üzerinde çalışıyor.

Bilim insanları canlı tümör hücrelerini yeniden kullanarak beyin kanserini aynı anda öldürebilen ve önleyebilen bir aşı geliştiriyorlar. Kanser için bir aşı olasılığı, bu aşıları geliştiren şirketlerin insanlığın en büyük düşmanlarından birine doğru dönmesiyle, COVID pandemisinin miraslarından biri haline geldi.

ABD’li biyoteknoloji devi Moderna, koronavirüs aşısında kullanılan aynı mRNA teknolojisiyle tedaviler üzerinde çalışırken, Alman BioNTech firmasındaki geliştiriciler, bu tür aşıların on yıl içinde bulunabileceğine inanıyor. AstraZeneca COVID aşısını üreten benzer yöntemler sayesinde, bireysel hastaların kendi DNA’sından yapılan kişiselleştirilmiş aşılar da “gerçekten umut verici” erken sonuçlar verdi.

Kanserli tümör hücreleriyle kanseri yenecekler!

Ancak Massachusetts, Boston’daki Harvard Tıp Okulu’ndaki bilim adamları, tümör hücrelerini kendilerini kanser önleyici maddelere dönüştürmeye çalışarak beyin kanseri aşılarına farklı bir yaklaşım benimsediler. Çalışmanın yazarı Khalid Shah, “Ekibimiz basit bir fikrin peşine düştü: kanser hücrelerini alıp onları kanser öldürücülere ve aşılara dönüştürmek” dedi. Khalid Shah “Gen mühendisliğini kullanarak, hem birincil tümörleri yok etmek hem de kanseri önlemek için tümör hücrelerini öldüren ve bağışıklık sistemini uyaran bir terapötik geliştirmek için kanser hücrelerini yeniden tasarlıyoruz.” dedi.

Kanser hücresi nasıl kanseri yeniyor

Canlı tümör hücrelerini kullanmanın yöntemi biraz tüneklerine dönen güvercinler gibi! Beyin boyunca uzun mesafeler kat ederek hemcins tümör hücrelerinin bulunduğu bölgeye geri dönecek olmalarıdır. Bu, canlı hücreleri tümör öldürücü bir madde salacak şekilde tasarlayarak diğerlerini yok edebilecekleri anlamına gelir. Tasarlanmış tümör hücreleri ayrıca, bağışıklık sisteminin onları tespit etmesini ve hatırlamasını kolaylaştıracak ve gelecekte kansere karşı daha iyi savaşmasına izin verecek şekilde tasarlandı. Bu tasarlanmış hücreler, kalıtsal hastalıkları önlemek için insan embriyolarındaki kusurlu DNA parçalarını başarıyla değiştirmek için daha önce kullanılmış olan CRISPR-Cas9 adlı bir gen düzenleme aracı kullanılarak yapıldı.

Düzenlenen tümör hücreleri, ölümcül beyin kanseri glioblastomanın gelişmiş bir fare modelinde test edildi ve umut verici sonuçlar verdi. Hakemli çalışma Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir