1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kaşıntı nedir, neden oluşur?

Kaşıntının çok fazla sayıda nedeni olduğunu belirten Dermatolog Dr. Sertaç Sever, kaşıntı sebeplerini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Kaşıntı nedir, neden oluşur?
0

Kaşınmak aslında cildimizi koruyan bir reflekstir. Vücutta dolaşan böceklerin ısırmasına karşı bir tepki olarak da kaşıntı oluşabildiği gibi yabancı bir cismi uzaklaştırmak için de kaşıntı tetiklenir.

Ciltteki kaşıntı sensörleri, sinir hücreleri ve beyin kaşıntıda rol alır. Dolayısıyla bu basamaklardaki herhangi bir problem kaşıntı yapabileceği için kaşıntının yüzlerce nedeni olabilir.

Ek sık rastlanan kaşıntı nedenleri nelerdir?

Cilt kuruluğu: Öncelikle cilt kuruluğu en sık rastlanan kaşıntı nedenlerindendir. Özellikle yaşlanmayla beraber cilt daha da ince ve hassas bir hale gelir. Böyle durumlarda duş ve banyo sıklığı azaltılmalı, cilde dost sabun ve şampuanlar kullanılmalı ve cilt her fırsatta nemlendirilmelidir.

Cilt egzamaları: Özellikle egzamalar deri bütünlüğünü bozduğu için kaşıntıya neden olur. Egzama durumlarında cildin hassaslaştığı yeri tahriş etmemek ve nemlendirmek önem taşır.

Kurdeşen gibi alerjik döküntüler: Alerji durumları da ciltte kendisini gösterip yoğun kaşıntı yapabilir.

Uyuz: Günümüzde sık gördüğümüz uyuz hastalığına mikroskobik bir canlı neden olur. Bulaşıcıdır ve geceleri artan zamanla yayılan bir kaşıntı yapar.

Kaşıntı tedavisi nasıl olur?

Görüldüğü gibi kaşıntının çok fazla sayıda nedeni vardır. Özellikle inatçı, tedaviye yanıt vermeyen kaşıntıların araştırılması gerekir. Bazı kanser türleri kaşıntı ile de kendini gösterebilmektedir. Yaşlılarda kaşıntı bu nedenle özellikle önemsenmelidir. Bu nedenle kaşıntının tedavisi için mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmanız önem taşır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir