1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kışın neden daha fazla uykumuz gelir? Kışın uyku ihtiyacı artar mı?

Kasvetli kış günlerinde sabah alarm çaldığında siz de peş peşe erteleyip 5 dakika daha uyumak isteyenlerden misiniz? Peki kışın neden daha çok uykuya ihtiyaç duyarız? Kışın uyku ihtiyacı artar mı? İşte detaylar…

Kışın neden daha fazla uykumuz gelir? Kışın uyku ihtiyacı artar mı?
0

Uzun kış günlerinde vaktinde uyusak da sabah uyanmak oldukça zor gelir. Birçoğumuz kış aylarında sabahları yataktan kalkacak enerjiyi toplamak yerine erteleme düğmesine basmayı seçme mücadelesine aşinayız. BBC’de yer alan habere göre bilim adamları bunun şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Yeni araştırmalar, insanların karanlık kış aylarında yaz aylarında olduğundan daha fazla uykuya ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor . Bu ihtiyaç, yapay ışıkların gün ışığının uyku düzenimiz üzerindeki doğal etkisini engellemesinin beklendiği şehirlerde yaşayan insanlarda bile ortaya çıkıyor gibi görünüyor.

Araştırmanın baş yazarlarından biri ve St Hedwig Hastanesi uyku ve krontıp kliniği başkanı Dieter Kunz, “Çalışmamız, yalnızca yapay ışıkla kentsel bir ortamda yaşarken bile insanların mevsimsel uyku [deneyimlediğini] gösteriyor” diyor. Berlin, Almanya. “Hastalar dışarıda yaşasaydı ve sadece doğal ışığa maruz kalsaydı, mevsimsel değişikliklerin çok daha yüksek olmasını beklerdim” diye ekliyor.

Hormonlar uykuyu etkiliyor

Önceki araştırmalar, yatmadan önce suni ışığa maruz kalmanın, sirkadiyen saatimizi düzenleyen epifiz bezi tarafından üretilen hormon olan ve 24 saatte bir tekrar eden ve bizi uykulu hissettiren doğal uyku-uyanıklık döngüsü olan melatonin salgılanmasını baskılayabildiğini bulmuştur. Ancak, kentsel ortamlarda yaşayan ve rahatsız uyku düzenlerinden muzdarip 188 hastanın ayrıntılı uyku kayıtlarını kullanan Alman çalışması, katılımcıların birincil olarak yapay ışıklara maruz kaldıklarında bile, REM uykusunda doğrudan bağlantılı olan REM uykusunda mevsimsel değişiklikler yaşadıklarını buldu. sirkadiyen ritim Aslında, katılımcılar Aralık ayında Haziran ayına göre bir saat daha uzun uyudu. Rüya gördüğümüzde uykunun en aktif aşaması olan ve kalp atış hızımızın arttığı hızlı göz hareketi (REM) uykuları, kışın yaza göre 30 dakika daha uzundu.

Kunz, REM uykusu sirkadiyen saat tarafından düzenlenir, “bu nedenle mevsimsellikle paralel gitmesi mantıklıdır” diyor.

Ancak Kunz’un ekibi, derin uyku olarak da bilinen yavaş dalga uykusuna (SWS) geldiğinde mevsimsel değişikliklerin de olduğunu görünce şaşırdı. Kunz, “Uykunun iki ana aşaması olan REM uykusu ve derin uykuda yıl boyunca belirli değişiklikler bulduk. Bu tamamen yeniydi” diyor.

Yavaş dalga uykusu, hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusunun son aşamasında gerçekleşir. Vücudun dokuları onardığı ve yeniden büyüttüğü, kas yaptığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği zamandır ve uzun süreli hafızanın sağlamlaştırılması ve yeni edinilen bilgilerin işlenmesi için önemlidir. Çalışma katılımcılarının yavaş dalga uykusu Eylül ayında Şubat ayına göre 30 dakika daha kısaydı. Kunz, derin uykunun mevsimselliğinin “beklemediğimiz bir şey olduğunu” söylüyor. “[Çünkü] derin uyku, sirkadiyen zamanlama sistemi tarafından yönlendirilmez; bu, homeostatik bir süreçtir . [Bu,] ne kadar uzun süre uyanık kalırsanız, enerjinizi geri kazanmak için o kadar derin uykuya ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.”

Kunz, sonbaharda neden kışa göre daha az derin uykuya ihtiyaç duyduğumuzu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. “İşlevsel olarak ne anlama geldiği konusunda hala hiçbir fikrimiz yok.” Çalışmanın uykusuzluk gibi uyku bozuklukları yaşayan hastalar üzerinde yapıldığını da belirtmekte fayda var, bu nedenle bu etkilerin daha yaygın görüldüğünü doğrulamak için sağlıklı bir popülasyonda tekrarlanması gerekecek.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir