1. Anasayfa
  2. Sağlık

Lösemi tedavisinde devrim! İngiliz doktorlar denedi, yeni yöntem işe yaradı

Lösemi tedavisinde devrim! İngiliz bilim insanları yeni tedavi yöntemini denedi, 13 yaşındaki çocuk lösemiyi kısa sürede yendi! 

Lösemi tedavisinde devrim! İngiliz doktorlar denedi, yeni yöntem işe yaradı
0

İngiltere lösemi tedavisinde alternatif devrim niteliğindeki yeni bir yöntemle hiçbir tedaviye yanıt vermeyen 13 yaşındaki çocuğun lösemiyi kısa sürede yenmesini konuşuyor. Önceden üretilmiş hücreler yeni teknoloji kullanılarak düzenlendi. Tedavi işe yaradı! İşte lösemide devrim yaratacak yeni tedavi yönteminin detayları…

İngiliz bilim insanları, 13 yaşındaki bir çocuğun devrim niteliğindeki yeni bir tedavinin yardımıyla lösemiden kurtulduğunu söylüyor. Sky New’te yer alan habere göre ailesi soyadını vermek istemeyen Alyssa’ya 2021 yılında T hücreli akut lenfoblastik lösemi teşhisi kondu. Kemoterapi ve kemik iliği nakli dahil olmak üzere geleneksel tedaviler, hastalığın nüksetmesini engelleyemedi.

Mayıs ayında, Alyssa’ya bir klinik araştırmanın parçası olarak sağlıklı bir donörden önceden üretilmiş evrensel CAR (kimerik antijen reseptörü) T hücreleri verildi. Yirmi sekiz gün sonra, remisyondaydı ve ikinci bir kemik iliği nakli yapabildi.

Durumu, tedavi gördüğü Great Ormond Street Hastanesi tarafından izlenirken, evde “iyiye gittiği” söyleniyor. Alyssa’nın annesi Kiona, ailenin “tuhaf bir bulut dokuzda” olduğunu söyledi ve ekledi: “Umarım bu, araştırmanın işe yaradığını kanıtlayabilir ve bunu daha fazla çocuğa sunabilir – tüm bunların bir şey için olması gerekir.”

Leicester’dan Alyssa, “Bunu bir kez yaptığımda, insanlar öyle ya da böyle ne yapmaları gerektiğini bilecekler, bu yüzden bunu yapmak insanlara yardımcı olacak elbette yapacağım.”

Tedavi olmadan, bir sonraki adım palyatif bakımdı. Önceden üretilmiş hücreler yeni teknoloji kullanılarak düzenlendi. Düzenlenen CAR T hücreleri daha sonra bir hastaya verilebilir, böylece kanserli olanlar da dahil olmak üzere vücuttaki T hücrelerini hızlı bir şekilde bulup yok ederler. Daha sonra kişi, tükenmiş bağışıklık sistemini eski haline getirmek için kemik iliği nakli yaptırabilir. Bilim adamları, tedavi olmadan Alyssa’nın bir sonraki adımının palyatif bakım olacağını söyledi.

GOSH’ta kemik iliği nakli ve CAR T-hücresi tedavisi danışmanı Dr. Robert Chiesa, sonucun “oldukça dikkate değer” olduğunu, ancak Alyssa’nın durumunun önümüzdeki birkaç ay boyunca izlenmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

“Alyssa geçen yıl Mayıs ayında lösemi hastalığına yakalandığı için, ne kemoterapiyle ne de ilk kemik iliği naklinden sonra hiçbir zaman tam bir iyileşme sağlayamadı.

“Ancak CD7 CAR-T hücre tedavisini ve GOSH’ta ikinci bir kemik iliği naklini aldıktan sonra lösemiden kurtuldu.”

‘Nihayetinde hasta çocuklar için daha iyi gelecekler’

GOSH’ta danışman immünolog Profesör Waseem Qasim şunları söyledi: “Bu, uzman ekipler ve altyapı ile laboratuvardaki en son teknolojileri hastanedeki hastalar için gerçek sonuçlarla nasıl ilişkilendirebileceğimizin harika bir göstergesi. “Şimdiye kadarki en gelişmiş hücre mühendisliğimiz ve diğer yeni tedavilerin ve nihayetinde hasta çocuklar için daha iyi geleceklerin yolunu açıyor.” Araştırma, Amerikan Hematoloji Derneği’nin bu hafta sonu New Orleans’ta yapılacak yıllık toplantısında sunulacak. Great Ormond Street Hastanesi, bir klinik deney için tüm geleneksel seçenekleri tüketmiş T hücreli lösemili 10 hastayı işe almak istiyor. Uzmanlar tarafından yönlendirilecekler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir