1. Anasayfa
  2. Sağlık

Oruçken susamamak için ne yapmalıyım? Sahurda ne yersek susamayız?

Ramazan ayında sahurla iftar arasında açlık hissinin yanında susuzluk da çok sık rastlanan bir durumdur. Sahurda tok tutan yiyecekler tercih ederken yediklerimiz bizi oruç boyunca çok susatabilir. Peki oruçluyken susamamak için sahurda ne yemeli? İşte sizi Ramazan ayında oruçluyken susatmayacak sahur menüleri…

Oruçken susamamak için ne yapmalıyım? Sahurda ne yersek susamayız?
0

Ramazan’da oruç ibadetini yerine getirirken iftar kadar sahurun da çok önemi vardır. İftarda çeşit çeşit yemeklerle gün boyunca aç kalmanın mükafatını alırken sahurda da tok tutan yiyecekler tercih ederiz. Ancak sahurda yediklerimiz bizi yaklaşık 16 saat boyunca besin anlamında idare ederken su ihtiyacımızı da etkiler. Uzmanlara göre insanlar günde yaklaşık 1.5 ila 2 litre su tüketmelidir.  Ancak Ramazan ayında oruçluyken su tüketimimiz de düşer. Oruç sırasında hem vücudumuz hem de damağımız suya hasret kalır. Bu nedenle sahurda bizi çok susatacak yiyeceklerden uzak durmalıyız. Peki oruçluyken çok susamamak için sahurda ne yemeli? Sahur menümüz susuzluğumuzu doğrudan etkiliyor…

Yanlış beslenme alışkanlıkları Ramazan ayında vücudumuz için çok daha etkili rol oynuyor. Özellikle karbonhidratlı yiyecekleri hem sahurda hem de iftarda çok tüketmemiz kan şekerimizi etkiliyor. Ramazanda yanlış beslenme sağlığımızı doğrudan etkilediği gibi oruçluyken daha çok susamamıza da neden oluyor. Ramazanda oruçluyken çok acıkıp çok susamamamız için sahurda yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor.

Oruçluyken çok susamamak için sahurda ne yemeli?

Ramazan ayında sahurdaki yiyecek ve içecek seçimimiz gün içinde sindirim sistemimizden insülin direncimize kadar bir çok şeyi etkiliyor. Bu nedenle sahurda hem bizi tok tutacak hem de susatmayacak yiyecekler tercih etmeliyiz. Sahuru biraz zenginleştirilmiş kahvaltı şeklinde düşünmeliyiz. Sahurda beyaz ekmek, şeker, tuzlu gıdalar, börek, poğaça gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri tüketmekten kaçınmalıyız. Bunun yerine esmer ekmek, yulaf gibi iyi karbonhidratlı gıdalar alıp bol protein tüketmeliyiz. Protein ağırlıklı beslenirsek oruç boyunca bu bizi tok tutacaktır. Oruçta susamamak için sahurda tükettiğimiz peynir, zeytin, yumurta gibi besinlerin tuz oranının iyi ayarlamamız lazım. Gerekirse şarküteriden aldığımız peynir ve zeytin tuzluysa suda bekletip tuz oranını düşürmeliyiz. Sahurda ilk uyandığımızda hemen bir bardak su içmeliyiz. Bu su tüketim süresini iyi kullanmamızı sağlar. Sahurda yine yemek aralarında su içmeliyiz. Günlük su ihtiyacımıza iftarla sahur arasında mutlaka ulaşmalıyız. Yine iftardan yatana kadar belirli aralıklarla su içmeyi unutmayalım.

Ramazanda oruçluyken susatmayan yiyecekler neler?

Sahurda küçük bir kahvaltıya ek olarak süt, yoğurt ve kefir tüketirsek bu bizi ferahlatacak ve gün boyu susuzluğumuzun azalmasına yardımcı olacaktır. Yine küçük porsiyonlarda meyve de tüketebilirsiniz. Meyve de yine susuzluğumuzu gidermeye yardımcı olur. Ancak meyve seçeneği önemli. Sahurda meyvenizi yoğur ve kefir eşliğinde tüketirseniz hem sindirim sisteminize hem tok kalmanıza hem de susuzluğunuza yardımcı olacaktır. Yine söğü domates ve salatalık da tuzsuz olarak tüketildiğinde sizi oruiç boyunca ferah tutabilir. Sahurda sucuk, pastırma, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçınmalıyız. Bu hem mide asidiniz hem de susuzluğunuz için önemlidir.  Sahurda badem, ceviz, fındık gibi çiğ kur yemişler tüketmek de yine tok kalmamıza yardımcı olur. Ancak bu kuruyemişler tuzlu ve kavrulmuş tüketilirse bizi oruç boyunca susatır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir