1. Anasayfa
  2. Sağlık

Şap hastalığı nedir? Şap hastalığının belirtileri nelerdir, insana nasıl bulaşır?

Şap virüsü alarmı bu hastalığın merak edilmesine neden oldu. Şap hastalığı nedir, Şap hastalığının belirtileri nelerdir? Şap hastalığı insana geçer mi, kaç günde geçer? Şap hastalığı hangi illerde var? İşte şap hastalığı ile ilgili bilgiler…

Şap hastalığı nedir? Şap hastalığının belirtileri nelerdir, insana nasıl bulaşır?
0

Türkiye’de şap virüsü görülmesi üzerine vatandaşlar konu hakkında araştırma yapmaya başladı. Şap görülen hayvan pazarları kapatıldı! Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm Türkiye genelinde ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izinlerini iptal etti. Tarım ve Orman Bakanlığı “Yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir.” açıklamasında bulundu. Bu ifadenin ardından hayvanlarda görülen şap virüsünün ne olduğu ve belirtilerinin neler olduğu gündemdeki en önemli konu başlığı olarak yerini aldı. Peki, şap hastalığı nedir, nasıl yayılır ve belirtileri nelerdir? Şap hastalığı insana geçer mi? Şap hastalığı insana nasıl bulaşır? İşte şap hastalığı ile ilgili detaylar…

Şap hastalığı nedir?

Şap virüsü ile ilgili yapılan açıklama vatandaşlarda tedirginlik yarattı. Vatandaşlar  şap hastalığı nedir, şap hastalığı insana nasıl bulaşır? Şap hastalığı nasıl bir hastalıktır? Sorularının yanıtını araştırıyor. Peki Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı kaç günde geçer? İşte şap hastalığına dair bilgiler…

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100’e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.

Şap hastalığının tedavisi nedir?

Hastalığın etkeni Picornaviridae familyasının Aphtovirus alt grubunda yer alan şap virusudur. Virusun O , A, C , SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. (O) serotipinin II, A serotipinin 32, C serotipinin 5, SAT I serotipinin I, SAT 2 serotipinin 3, SAT 3 serotipinin 4 , ASIA I serotipinin ise I alt tipi vardır. Serotipler arasında çapraz bağışıklık görülmemesi hastalıkla mücadeleyi güçleştirmektedir. Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC’de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir