1. Anasayfa
  2. Sağlık

Sık esniyorsanız sebebi o hastalık olabilir! Sürekli esnemek ne anlama gelir?

Esnemek bazen uykusuzluk bazen de yeni uyanma anında yaşadığımız keyifli bir eylemdir. Ancak sürekli esniyorsanız bu fark etmediğiniz bir hastalığın belirtisi olabilir. Peki sürekli esnemek ne anlama gelir, çok esnemek neden olur? Esnemek bulaşıcı mı?

Sık esniyorsanız sebebi o hastalık olabilir! Sürekli esnemek ne anlama gelir?
Sleepy Girl
0

Hepimiz bazen uykudan uyandığımızda bazen ise gece geç saatte bazen de gün içinde esneriz. Keyifli bir duygu olan esneme eğer normalden fazla ve sık görülüyorsa bu çok dikkat edilmesi gereken bir hastalığın habercisi olabilir. Peki insan sürekli neden esner, sürekli esnemek ne anlama gelir, çok esnemek neden olur, sürekli esnemeye ne iyi gelir? Çok esnemenin nedenleri ve hangi hastalığın belirtisi olduğunu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım anlattı:

Çevrenizde sürekli esneyen insanları görmüşsünüzdür, İlk andan normal olarak algılansada devam eden sürekli esneme hali-durumu normal olarak karşılanmaz. Esnemek istemsiz gerçekleşen bir reflekstir, parasempatik sistemin aktif olduğunu, stresten uzak rahat ortamlarda vücudumuzun uyku öncesi hazırlık veya uykuya giriş belirtisi olarak algılanabilir.”

– Fizyolojik olarak uykusunu alamayan kişilerde, sabah uykudan yeni kalktığınız zaman, yatma saati gelmiş kişilerde esneme görülebilir, bunların dışında sürekli esneyen insanlar görmüşsünüzdür. Bu fizyolojik aşamanın ötesinde bir hastalık belirtisi olarak algılanabilir.

– Yeterli süre uyuduğu halde uykusunu alamayan ve sürekli esnemeye devam eden kişilerden uyku bozukluğunun belirtisi sürekli esnemektir. Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir. Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır.

-Esnemek halk arasında bulaşıcı olarak bilinse de art arda esneyen kişiler de bir takım psikolojik sorunlardan kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın belirtisi olarak yorumlanabilir.

Doç Dr. Yavuz Selim Yıldırım,”Normal bir insanın uyku esnasında ağızının kapalı, burundan nefes alıp vereceğini, burnu tıkanık olan kişilerin uyku esnasında ağızdan nefes almaya başladığı ve boğaz bölgesinin nefes yolunu kapatmasıyla nefeste kesilme sonucu uyku da solunum durması yani uyku apnesi oluşur.”diye belirtti.

Uyku esnasında nefeste kesilme olduğunda beyne ve kalbe oksijen gitmeyerek kalp krizi riskini artırır ve beynin uyku ihtiyacını karşılayamadığından sürekli uykuya eğilim olarak esneme hali refleks olarak ortaya çıkar.Yani uyku apnesinden dolayı yeterli uyuyamayan beyin (oksijen alamayan)sürekli uyumak istediğini vücudunuza gösterecek.

Sürekli esneyen kişiler öncelikle Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanına muayene olmalı, yapısal problemler varsa düzeltilmeli, yapısal problem yoksa uyku testi ile değerlendirilerek ayrıntılı teşhis konmalı.

Uyku apnesi hastaları sabahları yorgun kalkar, uyudukları uyku kendilerine yetmez, İş yerinde sürekli uykuya eğilimli olurlar, konsantrasyon güçlüğü unutkanlık ve çabuk sinirlenme belirtilerini taşırlar. Uyku apnesi olan kişiler araç başında uykuya dalarak trafik kazası yapar, oturdukları yerde aniden uykuya dalabilirler.

-Uyku apnesi uyku testiyle teşhisi doğrulandıktan sonra burun ve boğaz bölgesine yapılan koruyucu cerrahiler ile tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi den fayda görmeyen gruplara gece uykuda ağıza ve buruna takılan maske tedavisi verilebilir.Uyku apnesi tedavi edilen hastalarda kalp krizi ve hipertansiyon oranlarında belirgin azalma sağlanmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir