TUS sınavı nedir? TUS sınavını kazanan ne olur? TUS Sınavına kimler girer?
TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı nedir? Bahar dizisinde gündeme gelen Tus sınavı vatandaşların merak konusu oldu. Tıp Fakültesi Mezunları’nın girdiği TUS sınavı ile ilgili “TUS’a kimler girer?”, “TUS sınavına kaç kez girilir?” “TUS sınavını kazanan ne olur?” gibi soruları araştırılıyor. İşte TUS ile ilgili tüm detaylar…
Başrollerinde Demet Evgar, Buğra Gülsoy ve Mehmet Yılmaz Ak’ın yer aldığı Bahar dizisindeki TUS sınavı sahnesi merak konusu oldu. İzleyiciler “Tus sınavı nedir? TUS sınavına kimler girer? Bahar dizisi Tus sınavı… gibi konuları araştırıyor…
TUS SINAVI NEDİR?
Tıp Fakültesi mezunlarının girdiği ÖSYM tarafından yılda 2 kez düzenlenen, Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere iki alt kategoriden oluşan sınavdır. Sınav yeterlik ve yarışma esaslarına dayanan, branş seçme sınavı olarak da bilinen, tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçme işine denir. TIP eğitimi alan kişilerin mesleki bilgi sınavıdır. Adayların tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, anlama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlarda uygulama yetilerini ölçen sorulardan oluşmaktadır.
TUS NE ANLAMA GELİR?
TUS’un açılımı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’dır. TUS’un ilk kez uygulandığı yıl 1987’dir. 1987 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde uygulanmakta olan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı köklü bir sınavdır.
TUS SINAVINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Sınava girecek adaylar ÖSYM’nin belirttiği tarihlerde ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Adayların başvuru işlemlerini tamamlayabilmesi için belirlenmiş olan sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir.
TUS SINAVINA KİMLER GİRER?
TUS sınavına tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olan kişiler girebilir. Uzmanlık eğitimi almak isteyen kişilerin girdiği Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na giriş için yaş sınırı bulunmamaktadır. Henüz okulunu bitirmemiş olan tıp öğrencilerinin de TUS’a girme hakkı vardır; fakat tercih yapma hakları bulunmamaktadır. Veterinerlik, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri TUS’ta Temel Tıp Bilimleri Testi başvurusu yapmalıdır. Klinik Tıp Bilimleri Testine tıp bölümü mezunları girmektedir
TUS’A KAÇ KEZ GİRME HAKKI VAR?
TUS’a girmek isteyen adayların sınavdan istedikleri sonucu alana kadar birçok kez sınava girme hakkı vardır. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur.
TUS Sınavı Kaç Dakikadır?
TUS, Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere iki alt sınavdan oluşmaktadır. Temel Tıp Bilimleri Testi, saat 10.15’te başlar ve cevaplama süresi 150 dakikadır. Klinik Tıp Bilimleri Testi ise saat 14.45’te başlar ve cevaplama süresi 150 dakikadır. Sınav süresinin ilk 110 dakikası bitmeden ve son 15 dakikasında salondan herhangi bir nedenle ayrılmak yasaktır. Bu süreler içerisinde salondan ayrılan adayların nedenleri ne olursa olsun sınavları geçersiz sayılmaktadır.
TUS İçin Yabancı Dil Yeterliliği Gerekiyor Mu?
TUS sonucuna göre yerleştirme yapılabilmesi için dil yeterliliği gerekmektedir. Adayların İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık veya YÖK veya ÖSYM tarafından yapılan veya yaptırılan sınavdan (YÖKDİL) ya da YDS’den yüz üzerinden en az elli puan almış olması gerekmektedir. Veya yabancı dil yeterliliği için ÖSYM tarafından kabul edilen, uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olması lazımdır. Alınan Yabancı dil sınav puanının geçerlilik süresi ise sınav tarihinden itibaren beş yıldır.
TUS’ta Hangi Dersler Vardır?
TUS, Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri testlerinden oluşmaktadır. TUS’ta yer alan dersler aşağıda verilmiştir.